Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ" TO KKE .ΑΝΥΣΗΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΜΑΛΛΟΝ


Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό «κίνημα της πατάτας». Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού.
Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία. Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί, κυβέρνηση μέσω φόρων και μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου, επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς.
Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της ενέργειας, και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας.
Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι γι αυτούς και όχι για το λαό που καταναλώνει.
Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων - καταναλωτών.
Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά, τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ότι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός. Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει."

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ κ. Μάκης Μαΐλης προεξόφλησε ότι η πρωτοβουλία «θα ξεφουσκώσει».
«Το ΚΚΕ δεν λέει ότι λεγόμενο κίνημα της πατάτας είναι ένα ανήθικο κίνημα. Λέει ότι η ακρίβεια δεν πρόκειται να χτυπηθεί με τέτοιους τρόπους», είπε ο κ. Μαϊλης που παραλλήλισε τις πρωτοβουλίες πολιτών και παραγωγών με τον «κυβερνητικό εμπαιγμό των παρατηρητηρίων», όπως είπε.
Συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ θεωρεί πως ένα τέτοιο κίνημα είναι μοιραίο να ξεφουσκώσει. Εχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε την αιτία την του προβλήματος της ακρίβειας. Την ακρίβεια την δημιιουργούν οι πολυεθνικές. [Το κίνημα] εμφανίζεται σε ορισμένα είδη , είναι συγκυριακό και θα ξεφουσκώσει.
«Είστε υπέρ ή όχι;» ρωτήθηκε ο κ. Μαϊλης. «Το ΚΚΕ δεν καταδικάζει. Τοποθετείται πάνω σε ένα κίνημα ως προ το αποτέλεσμα. Και γνωρίζουμε το αποτέλεσμα . Εμείς εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι το κίνημα θα ξεφουσκώσει. Και καταδικάζουμε την προσπάθεια από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την κυβέρνηση να φανεί ως λύση στο πρόβλημα. Εμείς δεν καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες».
Διαφορα προσεγγίσεων από την Αριστερά
Χθες, τα κόμματα της Αριστεράς έλαβαν θέση στο ζήτημα με τον ΣΥΝ και τη Δημοκρατική Αριστερά να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες των πολιτών και το ΚΚΕ να τις καταγγέλλει ως ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας.
Σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός ανέφερε πως οι πρωτοβουλίες αυτές αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των «καρτέλ». «Αποτελούν λαμπρό παράδειγμα αυτοοργάνωσης που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες των παραγωγών και των πολιτών για να παρακάμψουν τους κάθε λογής μεσάζοντες και κυκλώματα», τονίζει.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. χαιρέτισε το «κίνημα» ως μια ακτιβιστική κίνηση η οποία φέρνει στο προσκήνιο την γκρίζα ζώνη των τιμών των προϊόντων και θέτει την πολιτεία προ των ευθυνών της, αφού μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να ελέγξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα καρτέλ, τον ανταγωνισμό.
Το ΚΚΕ υποστήριξε πως το λεγόμενο «κίνημα της φθηνής πατάτας» είναι «η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα παρατηρητήρια τιμών και τη διαφάνεια, ή με επιτροπές ανταγωνισμού» και βλέπει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.