Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ετοιμος να παρέμβει ήταν ο στρατός την νύχτα του Νέου Μνημονίου


Το βράδυ της ψήφισης του Νέου Μνημονίου, στις 12 Φεβρουαρίου 2012 και ενώ οι ακτιβιστές της άκρας αριστεράς άρχισαν να καίνε την Αθήνα, η κυβέρνηση αντιμετώπισε σοβαρά το ενδεχόμενο να κατεβάσει στο Σύνταγμα τον στρατό προκειμένου να εμποδίσει την γενίκευση των βανδαλισμών στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr. εκείνες τις δραματικές ώρες σήμανε κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση αφού μετά τις πρώτες πυρκαγιές υπήρξαν φόβοι ότι ενδέχεται να βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και γενίκευσης των καταστροφών στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του iefimerida.gr. ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της χώρας και υπουργούς και τους είπε ότι αν επεκταθούν οι εμπρησμοί κτιρίων στην Αθήνα και κινδυνέψει να οδηγηθεί η χώρα στο χάος, η μόνη λύση θα ήταν η παρέμβαση του στρατού, αφού κρίθηκε ότι η Αστυνομία δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα οργανωμένο σχεδίο αποσταθεροποίησης. Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τους συναδέλφους του υπουργούς ότι η ενεργοποίηση του «σχεδίου Δευκαλίων»* προβλέπει την παρέμβαση του στρατού με μηχανοκίνητες δυνάμεις ελαφρού οπλισμού, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά εμποδίζοντας την γενίκευση των βανδαλισμών...


Λέγεται ότι ο υπουργός Αμυνας εκείνο το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Λέγεται ακόμη ότι πολλοί συνομιλητές του υπουργού Αμυνας, συμμερίστηκαν τις ανησυχίες του.

Βεβαίως η παρέμβαση του στρατού θα δημιουργούσε μια σειρά απο πολιτικά ζητήματα τόσο στο εσωτερικό τόσο στο εξωτερικό ενισχύοντας τις φήμες ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου και δίνοντας επιχειρήματα στην Αριστερά για αυταρχικές λύσεις και εκτροπές, η οποία με την ρητορική της εκείνο το βράδυ, εντός και εκτός της βουλής έδειχνε να θέλει να οδηγήσει τις εξελίξεις στα άκρα.

Παρόλα αυτά οι υπουργοί έκριναν ότι «συμβολική ζημιά» που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν μικρότερη απο το να καεί η Αθήνα στην περίπτωση που βρισκόταν σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης. Και οι υπουργοί, ένιωσαν ανακούφιση όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας βεβαιώθηκαν ότι τα επεισόδια ήταν υπο έλεγχο και άρα δεν θα χρειζόταν η παρέμβαση του στρατού.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει πως το σχέδιο «Δευκαλίων» δεν έχει σχέση με τα γεγονότα της 12ης Φεβρουαρίου και πως η εφαρμογή προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής από ειδικά τμήματα, κατάλληλα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα.

*Σχέδιο «Δευκαλίων»: Τι θα έκανε ο στρατός το βράδυ που καιγόταν η Αθήνα

Σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, η επιχειρησιακή ετοιμότητα του σχεδίου Δευκαλίων προβλέπει τα εξής:

Οι Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην ταχεία κινητοποίηση και συντονισμένη χρησιμοποίηση των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας της χώρας, για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά καταστροφές (συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πυρκαγιών), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Στο πλαίσιο της συνδρομής, οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποστολή προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα.

Η σύσταση του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αποφασίσθηκε από το ΓΕΕΘΑ κατόπιν συσκέψεων με αντιπροσώπους των Γενικών Επιτελείων και του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κατάλληλα εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερη υποστήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για το σκοπό αυτό το ΓΕΕΘΑ εκπόνησε το σχέδιο συνδρομής των εκπαιδευμένων τμημάτων των Ενόπλων Δυναμεων σε επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας, με συνθηματικό τίτλο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», το οποίο έλαβε σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Ανωτάτων Γενικών Επιτελείων.

Το στρατιωτικό προσωπικό που θα μετέχει στην εκτέλεση του σχεδίου «Δευκαλίων», στην πλήρη ανάπτυξή του θα φτάνει τα 7.832 άτομα, προσεγγίζοντας τον αριθμό όσων υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.


iefimerida.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.