Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αιματηρά επεισόδια στα Σκόπια μεταξυ Αλβανών και Σκοπιανών


Σειρά επεισοδίων, κυρίως μεταξύ μαθητών, μέσα σε αστικά λεωφορεία των Σκοπίων, σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα από τα οποία φαίνεται πως έχουν και χαρακτήρα διαμάχης μεταξύ εθνοτήτων.

Το σοβαρότερο από αυτά σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν μία ομάδα περίπου 15 νεαρών εισέβαλαν σε αστικό λεωφορείο και άρχισαν να χτυπούν απρόκλητα, με ξύλα και λοστούς, τους επιβάτες. Έξι από τους επιβάτες τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Σκοπίων.

Τα αλβανόφωνα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι οι δράστες ήταν Σλαβομακεδόνες και τα θύματα ήταν Αλβανοί και κάνουν λόγο για επεισόδιο, το οποίο έχει καθαρά διεθνοτικό χαρακτήρα και διάσταση. Τους τραυματίες επισκέφθηκε, στο νοσοκομείο αντιπροσωπεία του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι. Η βουλευτής του DUI Ερμίρα Μεχμέτι ανέφερε ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επεισόδιο ήταν καλά σχεδιασμένο και προκαλεί ανησυχία.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα καταδίκασε απερίφραστα τα επεισόδια αυτά, από όπου και αν προέρχονται, και απηύθυνε έκκληση για εκτόνωση της κατάστασης.

Η κ.Γιανκούλοφσκα πρόσθεσε ότι ίσως υπάρχουν στη χώρα ορισμένοι κύκλοι που επιθυμούν να βλάψουν τις διεθνοτικές σχέσεις, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι στη χώρα δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο και είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην εκτόνωση των εντάσεων. Τα επεισόδια αυτά καταγράφονται στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στο Γκόστιβαρ, με τη δολοφονία δυο νεαρών Αλβανών από Σλαβομακεδόνα αστυνομικό, ύστερα από διαπληκτισμό που είχαν για μία θέση παρκαρίσματος.

Το αιματηρό περιστατικό στο Γκόστιβαρ δημιούργησε αναστάτωση, ενώ πραγματοποιήθηκαν και μαζικές διαδηλώσεις Αλβανών στην πόλη αυτή, μετά τις οποίες ομάδες νεαρών Αλβανών προκάλεσαν υλικές ζημιές σε κτήρια δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι Σλαβομακεδόνες.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.