Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Σαν σήμερα :4 Ιουλίου 2004 , Όταν η Ελλάδα σήκωσε το Ευρωπαϊκό


Μπορεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου φέτος να έλαβε τέλος και οι Διεθνείς μας να αποχώρησαν στα προημιτελικά, όμως πέρα απο την περηφάνια που μας κάνανε να νιώσουμε φέτος, έχουμε και κάτι πρόσφατο να θυμόμαστε. Σαν σήμερα πριν απο 8 χρόνια, η Ελλάδα σήκωσε το Ευρωπαϊκό ενάντια σε όλα τα προγνωστικά.

Ήταν τέλη Ιουνίου του 2004, όταν η Ελλάδα απέκλεισε διαδοχικά την Γαλλία και τη Τσεχία, φτάνοντας για δεύτερη φορά στα χρονικά (μετά το 1980) σε τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου προπονητή ´Οτο Ρεχάγκελ.

4 Ιουλίου 2004, το στάδιο της Λισαβόνας ήταν κατάμεστο από Έλληνες που ήρθαν να υποστηρίξουν την Εθνική....
Όλοι ένιωθαν ήδη περήφανοι που φτάσαμε μέχρι εκεί, κανείς όμως δε περίμενε οτι είχαμε πράγματι πιθανότητες να κερδίσουμε. (τα προγνωστικά εξαρχής μας έδιναν 1/100 να κερδίσουμε)

Οι χιλιάδες Έλληνες στις κερκίδες παρακολουθούσαν επί 55 ολόκληρα λεπτά το παιχνίδι με το σκορ να μένει αμετακίνητο στο 0-0. Χρειάστηκε ένα μόλις λεπτό, ένα κόρνερ του Άγγελου Μπασινά και μία κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα (βλ. βίντεο) για να πιστέψουμε έστω και λίγο στο απίστευτο.
Φτάσαμε στα 85'. Μόλις 5 λεπτά και κάτι καθυστερήσεις για το Κύπελλο. Το άγχος στο απόγειο. Ξαφνικά ένας οπαδός με σημαία της Μπαρτσελόνα μπήκε στο γήπεδο και την πέταξε στο Φίγκο. Ενα περιστατικό που αποφόρτισε σχετικά την κατάσταση και έδωσε ανάσες. Στα τελευταία λεπτά μια μεγάλη ευκαιρία του Φίγκο μας απείλησε.
Το ματς τελείωσε και το σκορ όμως παρέμεινε 0-1. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωσε το κύπελλο ,ενω οι οπαδοί ζούσαν το δικό τους ντελίριο. Την επόμενη μέρα ο Ευρωπαϊκός Τύπος μας προσκυνούσε με τίτλους όπως : «Οι Έλληνες ανέβηκαν στον Όλυμπο» (Kicker, Γερμανία) και «Η Ελλάδα κάθισε στο θρόνο! Πρωταθλήτρια Ευρώπης» (Gazeta, Ρωσία)
Μπορεί να έχουν περάσει 8 χρόνια απο τότε, όμως εκείνη η νύχτα της 4η Ιουλίου αποτυπώθηκε με χρυσά γράμματα στη μνήμη κάθε Έλληνα και τέτοιες στιγμές υπάρχουν για να μας θυμίζουν μέσα στις δυσκολίες, ότι η Ελλάδα μπορεί και εν τέλει τα καταφέρνει ακόμα και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.