Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ναοί στο σχήμα του ουρανού (φωτογραφίες - μέρος 1ον)


Aστρικές τροχιές, αστερισμοί, νεφελώματα και ο Γαλαξίας με το λεπτό, μυστηριακό φως τους διασχίζουν το νυκτερινό ουρανό και πλαισιώνουν την αρχαία μας κληρονομιά.
Από την Ολυμπία ως τη Δήλο και από το Δίον ως την Κνωσό, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής μάς παρασύρει σε μια ονειρική όσο και πρωτότυπη επίσκεψη σε δεκατέσσερεις σημαντικές τοποθεσίες, όπου πάλαι ποτέ έλαμψε ο ελληνικός πολιτισμός.

Η πρωτότυπη αυτή φωτογραφική δουλειά, είναι αποτέλεσμα του έργου, που υλοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες, με αποστολές και πολυήμερες παραμονές στους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου και του διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι:
«η δεδομένη συλλογή φωτογραφιών είναι πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα, αφού εμφανίζονται για πρώτη φορά 14 αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας φωτογραφημένοι την νύχτα για τις ανάγκες της παράστασης του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ουρανός των Αρχαίων». Οι πολύτιμες όσο και εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Λουκά Χαψή μάς παρουσιάζουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό που απλώνεται πάνω από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους σήμερα".
Με τους «Ναούς στο σχήμα του ουρανού…» εκπληρώνεται το όραμα του φωτογράφου να ερμηνεύσει με το ξεχωριστό του ύφος και άποψη τα αρχαιοελληνικά μνημεία, έχοντας ως συνδετικό ιστό τον έναστρο ουρανό και το φωτισμό με την τεχνική light paint την οποία ανάγει σε ιδιαίτερη τέχνη ανάδειξης της υφής και της επιφάνειας κάθε περιλαμβανόμενου αρχιτεκτονικού στοιχείου.
Η εν λόγω έκθεση «Ναοί στο σχήμα του ουρανού…» του φωτογράφου Λουκά Χαψή παρουσιαζεται απο την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου και υποδέχεται το κοινό σε μια μοναδική διαδρομή φωτισμένη από αστρικές «ανταύγειες» πάνω στα αρχετυπικά μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας.
Αρχαία Ολυμπία.Ο ναός της Ήρας.

Αρχαία Ολυμπία. Φιλιππείο.
Δελφοί. Τμήμα ιωνικού κίονα.
Επίδαυρος. Ασκληπιείο.
Νεμέα. Ο ναός του Δία.
Σαμοθράκη.Ιερό των μεγάλων θεών.
Σούνιο. Ο ναός του Ποσειδώνα
Δελφοί.Ο θησαυρός των Αθηναίων.
Δήλος.Ναός της Ίσιδος.
Αρχαία Μεσσήνη. Το πρόπυλο εισόδου στη δυτική στοά του Γυμνασίου.

Αρχαία Κόρινθος. Ναός του Απόλλωνα.
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr