Αφιέρωμα στο μαγευτικό νησί της Γαλλίας την Κορσική κάνει το περιοδικό Vice, το οποίο αφού αναφέρεται στις γραφικές πόλεις του νησιού και τις παραλίες του, ασχολείται με μια σκοτεινή πτυχή των Κορσικανών: Τις επιθέσεις -συχνά δολοφονικές- λόγω βεντέτας, που έχουν αποτέλεσμα 110 δολοφονίες από το 2008.
Σε ρεπορτάζ του, ο ανταποκριτής του Vice Johnny Miller, αρχικά αναφέρεται σε δύο δολοφονίες το 2012 για τις οποίες πήγε έως την Κορσική με την ελπίδα να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και περιγράφει: «Η δολοφονία δεν είναι κάτι το σοκαριστικό στην Κορσική: Εχουν γίνει πάνω από 110 φόνοι από το 2008, η πλειοψηφία των οποίων είναι με μαφιόζικο τρόπο. ''Στην αρχή της εβδομάδας σκεφτόμαστε- δεν έχουμε ακόμη δολοφονία'' μου είπε ένας τοπικός δημοσιογράφος. ''Αυτή η κοινωνία είναι βουτηγμένη στον θάνατο.
Παίρνεις κάποιον για να κάνει κάτι και σου λέει πως δεν μπορεί γιατί έχει να πάει σε μια κηδεία. Ο θάνατος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής εδώ''».
Στη συνέχεια, το Vice επισημαίνει πως στο νησί επικρατεί «ομερτά», καθώς για τους περισσότερους φόνους όλοι ξέρουν, αλλά κανείς δεν μιλά, ενώ ενδεικτικό είναι πως από το 2008 έχουν γίνει μόλις 4 διώξεις. «Η Μαφία της Κορσικής, είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη στο νησί και βεντέτες μεταξύ των φυλών και των οικογενειών είναι συνηθισμένες. Μερικές οικογένειες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και χρόνια λόγω δολοφονιών. Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη δύναμη που είναι ύποπτη για δολοφονίες: Οι εθνικιστές».
Οσον αφορά του Απελευθερωτικό Εθνικό Μέτωπο Κορσικής ή αλλιώς FLNC, το οποίο δημιουργήθηκε το 1970, το Vice αναφέρει πως κάνουν αρκετές επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας και αναφέρεται στις πρακτικές που χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια: «Το 1998, η οργάνωση σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο Γάλλο κυβερνητικό αξιωματούχο στο νησί, τον Κλοντ Ερινιακ. Από τότε, λόγω των διαμαχών και των επιχειρήσεων των Γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας, οι Κορσικανοί εθνικιστές έχουν ρίξει τους τόνους και περιορίζονται να δείχνουν την δυσφορία τ ους, με το να ανατινάζουν τα εξοχικά πλούσιων ξένων. Λένε ότι οι σποραδικές ''εκρηκτικές'' τους εκστρατείες, γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και για να μην γίνει το νησί τους τίποτα άλλο παρά ένας ακόμη τουριστικός προορισμός».
«Οπου υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με υπάρχοντα μέσα όπως η δημοκρατία, οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γίνουν βίαιοι, εξήγησε ο Πολ Φρανσουά Σκαμπόνκι, είπε ο τότε δήμαρχος του γραφικού χωριού Κουτόλι», ο οποίος σε ερώτηση του Miller για το εάν καταδικάζει την βία, απάντησε αρνητικά, επειδή όπως είπε οι πολίτες νιώθουν παγιδευμένοι. Ωστόσο όπως λέει ο δημοσιογράφος του Vice, ούτε ένας στο νησί δεν εναντιώνεται στις βομβιστικές επιθέσεις.
Σε απόλυτη αρμονία με τους εθνικιστές βρίσκονται και οικολόγοι, καθώς η περιβαλλοντολόγος Βινσέντ Κούτσι, παραδέχεται πως οι εθνικιστές έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία της θάλασσας και της ακτής, καθώς «οι ξένοι δεν έχτιζαν στην παραλία, επειδή φοβόντουσαν ότι τα σπίτια τους θα ανατιναχτούν».
Οι επιθέσεις όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση ενός Αλγερινού- Κορσικανού ράπερ, ο οποίος σε ένα βίντεο που ανέβασε στο youtube, έκανε το «λάθος» να συμπεριλάβει την σημαίας της Αλγερίας. Την επόμενη εβδομάδα το αμάξι του ανατινάχθηκε, λέει το Vice, αναφέροντας παράλληλα πως αρκετοί θρησκευτικοί χώροι των μουσουλμάνων ανατινάζονται συχνά.
Το δημοσίευμα κλείνει με την ομολογία ενός αστυνομικού, ο οποίος σύμφωνα με το Vice είναι πρώτα Κορσικανός και μετά αστυνομικός και έχει αρκετά περίεργες απόψεις περί βίας:
«Ενα αραβικό μπαρ ανατινάχθηκε. Δεν το διακιολογώ, αλλά αυτά τα μαγαζιά μπορεί να είναι πολύ θορυβώδη και ''περίεργα'' πράγματα γίνονται εκεί. Οταν το κράτος δεν μας δίνει αρκετούς πόρους, οι Κορσικανοί παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους».
«Για να είμαι ειλικρινής, ακούστηκε σαν να δικαιολογούσε την επίθεση και σίγουρα δεν την καταδίκασε», λέει ο ανταποκριτής του Vice.
iefimerida.gr