Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αδεια ράφια, λουκέτα και τοκογλυφία!



Αδεια ράφια, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση των... τοκογλύφων προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Hellastat! Η μελετητική εταιρία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση της χώρας, εκτιμώντας ότι τα... χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα!

Στο προσεχές 12μηνο, η Hellastat υπογραμμίζει τον κίνδυνο να δούμε άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ. Ο λόγος είναι απλός: Η πλειονότητα των αγαθών που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά, αλλά και των απαραίτητων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή προϊόντων από τις ελληνικές μεταποιητικές εταιρίες εισάγεται από το εξωτερικό. Οι προμηθευτές του εξωτερικού, φοβούμενοι οικονομικό κραχ της χώρας αλλά και των τραπεζών, έχουν κόψει τις πιστώσεις. Με άλλα λόγια, ο ξένος προμηθευτής (Κινέζος, Γερμανός, Αμερικανός κ.λπ.) εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών, οπότε όλες οι εγγυητικές δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία, άρα οι απαιτήσεις του θα καταστούν επισφαλείς.

Με αυτόν τον τρόπο, οι προμηθευτές θα καταστήσουν πιο δύσκολη την εμπορία των αγαθών τους, επιμηκύνοντας παράλληλα το διάστημα πώλησής τους. Οι κωλυσιεργίες αυτές θα οδηγήσουν στο φαινόμενο της έλλειψης προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Δεύτερη τραγική συνέπεια αποτελεί η αλυσιδωτή μη πληρωμή του ΦΠΑ. Σε συνθήκες «πολέμου» υπάρχουν πάντα οι δυνατοί ή οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις προς όφελός τους. Το 2012, μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, προφασιζόμενες την κρίση, θα μεταθέσουν τις πληρωμές τους αντισυμβατικά σε διάστημα 30-90 ημερών, χωρίς να καταβάλουν στους προμηθευτές τους τον ΦΠΑ εντός προθεσμιών. Δηλαδή, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο όπου ένας μικρός προμηθευτής θα αναγκάζεται να χρηματοδοτεί τον ΦΠΑ ενός μεγαλοπελάτη, αφού ενημερώθηκε ότι η «νέα» πολιτική της «μεγάλης» επιχείρησης θα είναι η πληρωμή της συνολικής αξίας του τιμολογίου στις 120 ημέρες, αντί των 60.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η Hellastat εκτιμά ότι θα διογκωθεί η τοκογλυφία. Σε κατάσταση απόγνωσης, επιχειρήσεις και καταναλωτές θα οδηγηθούν στον «παρανοϊκό» και παράνομο ευκαιριακό δανεισμό.

Το «κερασάκι» όμως το κρατούσε για το τέλος η μελετητική εταιρία: Οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών δεν θα γνωρίσουν αποκλιμάκωση. Η όποια μείωση τιμών θα συντελεστεί σε περιορισμένη κλίμακα και σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σε όλη την έκθεση υπάρχει και μια θετική προοπτική. Η έλλειψη προϊόντων και η μείωση της δραστηριότητας των προμηθευτών εξωτερικού ίσως να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής προϊόντων και πρώτων υλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.