Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Βγάζουν εκτός ΑΟΖ Ελλάδας το Καστελόριζο;;;


Στο παιχνίδι και η Κύπρος...
Με μία κυνική εκμετάλλευση της κρίσης που περνάει η Ελλάδα και της απαξίωσής της στον παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό χάρτη, η Αίγυπτος και δευτερευόντως η Κύπρος, προχωράνε σε συμφωνία με την Τουρκία, μοιράζοντας μεταξύ τους τις ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βγάζοντας όμως εντελώς το Καστελόριζο από την ελληνική επικράτεια.


Το πρωτοφανές αυτό γεγονός που ουσιαστικά βγάζει από το χάρτη της Ελλάδας, το Καστελόριζο και το βάζει στον τουρκικό χάρτη, αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας Αιγύπτου και Κύπρου θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία με την Τουρκία, όπου η ΑΟΖ Αιγύπτου θα εφάπτεται με την ΑΟΖ της Τουρκίας και στη συνέχεια αυτή με την ΑΟΖ της Κύπρου.


Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να εξαιρεθεί από τη χαρτογράφηση των ΑΟΖ, όπως πάνε να συμφωνήσουν Αίγυπτος και Τουρκία, η περιοχή του Καστελόριζου από την ελληνική επικράτεια, γιατί αυτό το ελληνικό νησί παρεμβάλλεται μεταξύ των ΑΟΖ Τουρκίας και Αιγύπτου (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης) κι έτσι χαλάει το σενάριο για γειτνίαση των ΑΟΖ Αιγύπτου- Τουρκίας – Κύπρου.


Πρόθεση, κυρίως των Αιγυπτίων και των Τούρκων με την κίνηση αυτή είναι να βγάλουν εντελώς έξω από το παιχνίδι την Ελλάδα σε ότι αφορά στο δικαίωμα έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή που περιγράφουν σαν δικές τους ΑΟΖ, ενώ τα θαλάσσια αυτά οικόπεδα ανήκουν στην Ελλάδα και περιέχονται στην ελληνική ΑΟΖ, η οποία όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμα.


Σε επικοινωνία του newsbomb με το υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση στο ερώτημα τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση αναγγελίας της αιγυπτιακής ΑΟΖ που θα συνορεύει με την τουρκική, βγάζοντας έτσι το Καστελόριζο εκτός ελληνικής επικράτειας. Ανεπίσημα πληροφορούμαστε όμως ότι δεν υπάρχει καν σχέδιο σε διπλωματικό επίπεδο για ελληνική αντίδραση στο γεγονός αυτό.


 Κώστας Χαρδαβέλλας
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.