Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΧΗ PUBLIC ISSUE: Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ – Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΡΗ


Πλήρη επιβεβαίωση των όσων λέγαμε, αποτελεί η συνέντευξη του Γ. Μαυρή, διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue, στην «Αυγή της Κυριακής». Πιο συγκεκριμένα, ο αρχιδημοσκόπος –ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι δηλωμένος αριστερός- υποστηρίζει ότι οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής έγιναν λόγω των αυξημένων ποσοστών της, ότι η επιχείρηση καταστολής απέτυχε και ότι η μείωση των ποσοστών της Χ.Α. που φαινόταν στις δημοσκοπήσεις μετά το συμβάν με τον Φύσσα οφείλονταν στην απόκρυψη ψήφου (για τον φόβο των… δημοκρατών) από ένα μέρος του λαού και όχι σε εγκατάλειψη της Χρυσής Αυγής από τους ψηφοφόρους της. Ιδού:

 «Με ποιο τρόπο επέδρασε στα ποσοστά της Ν.Δ., αλλά και της Χρυσής Αυγής, η ποινική δίωξη της δεύτερης;

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, λόγω και της ανόδου που είχε καταγραφεί σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις.
Η άνοδος της Χ.Α. αποτελεί άμεσο εκλογικό κίνδυνο για τη Ν.Δ. Δεδομένου δε ότι η διαφορά των δύο κομμάτων (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) είναι μικρή, ενώ στις δημοσκοπήσεις παίζεται διαρκώς η πρωτιά, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε μια περίοδο που πολλοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. κοιτούν προς τη Χ.Α., η πρωτιά καθορίζεται άμεσα από το ποσοστό της τελευταίας.

Κατά συνέπεια η Ν.Δ. προσπάθησε να συμπιέσει τη Χ.Α. με τη δικαστική δίωξη και την επικοινωνιακή καμπάνια την οποία επιχείρησε με τα φίλια ΜΜΕ, θεωρώντας ότι θα την εξουδετερώσει εκλογικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή η στρατηγική απέτυχε. Αποδείχτηκε ότι η εμβέλεια και η διείσδυση της Χ.Α. είναι αρκετά μεγαλύτερη απ’ ό,τι μπορούσε να υποθέσει κανείς. Και βεβαίως δεν αρκεί η αντιμετώπισή της μόνο με δικαστικούς και μιντιακούς όρους. Το συμπέρασμα, όπως καταγράφηκε από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ότι η αποδυνάμωσή της δεν ήταν σημαντική. Κατά συνέπεια η διατήρηση της Ν.Δ. στην πρώτη θέση είναι εξαιρετικά επισφαλής. 

* Υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής;

Υπήρξε μια συγκυριακή υποχώρηση των ποσοστών της, η οποία, λόγω της πίεσης που ασκήθηκε, είναι πιθανό να πήρε τη μορφή της απόκρυψης ψήφου. Δεν είναι εύκολη η διερεύνηση των μετακινήσεων. Δεν έχουμε να κάνουμε με επιστροφή ή «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων: έχουμε να κάνουμε κυρίως με απόκρυψη ψήφου, λόγω του φόβου από την πίεση που δέχτηκαν οι ψηφοφόροι της Χ.Α. Το σίγουρο είναι ότι η Ν.Δ. δεν αποκόμισε τα εκλογικά οφέλη που προσδοκούσε και, με βάση έναν απλοϊκό σχεδιασμό, θα της επέτρεπαν να πάει και σε εκλογές έχοντας «διαλύσει» τη Χ.Α.».
ethnikismos.net