Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η χούντα Σαμαρά-Βενιζέλου εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες!



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιτηδευματίες εξαιτίας των φορολογικών ανατροπών, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος.


Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα, εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών. Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά των φόρων που θα προκύπτουν θα αντιστοιχούν σε ποσοστά άνω του 50% των δηλούμενων εισοδημάτων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίζουν το ύψος του τελικού φορολογητέου εισοδήματος σε επίπεδο πολλαπλάσιο του πραγματικού.

Στους χαμένους του νέου φορολογικού συστήματος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 55.000 ευρώ και όσοι «πιαστούν» στην τσιμπίδα των τεκμηρίων διαβίωσης. Αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιτηδευματίες με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται το επόμενο έτος.

Το νέο φορολογικό καθεστώς που ενεργοποιείται το 2014 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες προβλέπει:
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος που κλιμακώνονται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.
  • Επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στο σύνολο του ετήσιου εισοδήματος που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον το εισόδημα αυτό δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Αν είναι παραπάνω, το ποσό άνω των 50.000 θα φορολογείται με 33%.
  • Διατήρηση των «τσουχτερών» τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία προσδιορίζουν τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.700 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους που διαθέτουν μία κατοικία ή διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα ΙΧ.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που μέχρι σήμερα οδηγούσαν σε μείωση του φόρου
  • Κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων για την κάλυψη του 25% του εισοδήματός τους.
  • Παραμένει το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Διατηρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%- 4% στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
  • Στο ποσό του φόρου υπολογίζεται προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55%.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr