Σαν σήμερα στις 5 Οκτωβρίου 1912 , Η Ελλαδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και τα ελληνικά στρατεύματα με ακμαίο ηθικό περνούν τις πρώτες πρωϊνές ώρες τα τότε ελληνοτουρκικά σύνορα στη Θεσσαλία (κοντά στη Μελούνα) για να φτάσουν όχι χωρίς αντίσταση από τις τουρκικές δυνάμεις στα πρόθυρα της Ελασσόνας .
Είχε αρχίσει για την Ελλάδα ο Α΄Βαλκανικός Πόλεμος που ήλθε ως συνέπεια της μεγάλης ήττας στον άτυχο ελληνο-τουρκικό πόλεμο του 1897 και είχε ως τελικό αποτέλεσμα τη νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού και την απελευθέρωση των υπό κατοχήν ευρισκομένων ελληνικών περιοχών της Μακεδονίας , της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου Πελάγους ...
Το σύνολο του ελληνικού στρατού είχε κατανεμηθεί μετά την επιστράτευση που προηγήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου /30 Σεπτεμβρίου 1912 , σε δύο μεγάλες ομάδες : στη στρατιά που θα δρούσε στη Θεσσαλία και στη στρατιά που θα δρούσε στην ΄Ηπειρο .
Στο στρατιά της Θεσσαλίας , όπου είχε ενταχθεί και το Γενικό Στρατηγείο υπό τον διάδοχο Κωνσταντίνο , τοποθετήθηκαν 4 τάγματα ευζώνων , 1 τάγμα εθνοφρουρών , 1 ανεξάρτητη ταξιαρχία ιππικού , 7 μεραρχίες πεζικού , ευζώνων , ιππικού και πυροβολικού , με παρατακτική δύναμη 80.000 ανδρών και συνολική 100.000 .
Στη στρατιά Ηπείρου , με διοικητή τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη , τοποθετήθηκαν αρχικά 8 τάγματα πεζικού και ευζώνων , 1 ίλη ιππικού και 24 πυροβόλα , ενώ αργότερα ενισχύθηκε με 2 τάγματα Κρητών και με τη λεγεώνα των Γαριβαλδινών Ιταλών εθελοντών .
Συνολικά ο στρατός της Ηπείρου έφτανε τους 10.000-13.000 άνδρες. ΄Αξιο αναφοράς είναι πως στη στρατιά της Θεσσαλίας εντάχθηκαν και 4 αεροπλάνα τύπου Farman ( με κινητήρες 50 ίππων) που συγκροτούσαν έναν «Λόχο Αεροπορίας» με έδρα τη Λάρισα . Τα αεροπλάνα χειρίζονταν οι πρωτοπόροι ΄Ελληνες αεροπόροι Δημήτριος Καμπέρης , Μιχαήλ Μουτούσης , Πανούτσος Νοταράς και Χρήστος Αδαμίδης .
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα της Θεσσαλίας είχαν οργανωθεί από τον Γερμανό στρατηγό Φον ντερ Γκολτς , είχαν σύγχρονο οπλισμό και εξοπλισμό και ήταν πανίσχυρες . Εκτός από τις ισχυρές τοπικές φρουρές των συνοριακών φυλακίων προστέθηκαν 11 τάγματα πεζικού , 4 πυροβολαρχίες και μία ίλη ιππικού .
Πιο πίσω , στη γραμμή Σερβίων-Κοζάνης , είχαν παραταχθεί άλλα 12 τάγματα πεζικού , 4 πυροβολαρχίες με δύο ίλες ιππικού με ικανές εφεδρείες στη Θεσσαλονίκη και στο Μοναστήρι όπου υπηρετούσαν 19 τάγματα πεζικού , 9 ίλες ιππικού με 19 πυροβολαρχίες . Η συνολική δύναμη του τουρκικού στρατού την εποχή εκείνη στη Δυτική Μακεδονία , όπου υπηρετούσε το 8ο τουρκικό Σώμα στρατού ήταν 35-40.000 άντρες .
Οι πολεμικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν ήταν σκληρές και πολυαίμακτες αλλά η προέλαση του ελληνικού στρατού υπήρξε συνεχής καθώς ο μεγάλος ο πόθος της Ελευθερίας των σκλαβωμένων αδελφών έδινε στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πρόσθετη δύναμη και αντοχή για να ολοκληρωθεί ο εθνικός στόχος και να διαγραφεί η βαριά ανάμνηση της ταπεινωτικής ήττας του 1897 …
http://apapagianopoulos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.