Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Νίκος Βλαχάκος:"H θυσία στα Ίμια πήγε χαμένη" -"Η Χρυσή Αυγή ξέρει να τιμά ήρωες"



17 χρόνια πέρασαν από εκείνη την νύχτα στα ακριτικά Ίμια, όπου 3 νέοι αξιωματικοί έπεφταν «υπέρ πατρίδος». Στα χρόνια που πέρασαν τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα. Κανείς δεν έχει πει με βεβαιότητα ακόμα και σήμερα τι πραγματικά συνέβη και οι Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτωρ Γιαλοψός και Χριστόδουλος Καραθανάσης, άφησαν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Ο Νίκος Βλαχάκος, αδερφός του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, μιλάει στα «Παραπολιτικά» για την επέτειο που στα μέσα ενημέρωσης της εποχής αποτυπώθηκε ως «Νύχτα ντροπής»

Του Σταύρου Παπαντωνίου

«Το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο. Όσο και αν δεν το πιστεύετε το πόρισμα που έβγαλε η εξεταστική επιτροπή, ένα κείμενο 13 σελίδων ήταν ανυπόγραφο και χωρίς κανένα συμπέρασμα στο τέλος. Δεν λέει ουσιαστικά τι συνέβη,
παρά μόνο μιλάει για τις συνθήκες από την απογείωση του ελικοπτέρου μέχρι την στιγμή που κατέπεσε. Το πόρισμα λέει πως το συντρίμμια και τα ευρήματα του ελικοπτέρου δεν έδωσαν στοιχεία ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα» λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Βλαχάκος, που έχει ακόμη και σήμερα αμφιβολίες
«Λένε πως πιθανόν να έπεσε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Πως είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο σε ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης ελικόπτερο που είναι φτιαγμένο για τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Ενδείξεις υπάρχουν ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη. Όχι όμως και αποδείξεις» λέει και θυμάται τα γεγονότα εκείνης της περιόδου…

«Μικρέ, πρόσεχε»

«Ο μικρός, όπως τον λέγαμε στην οικογένεια, ήταν άριστος αξιωματικός και άρτια εκπαιδευμένος. Μπήκε πρώτος στις εξετάσεις για την σχολή και τελείωσε πρώτος» λέει ο αδερφός του και αποκαλύπτει πως το πλήρωμα που έπεσε εκείνη την «αποφράδα» νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, είχε επιλεγεί για να πάει το καλοκαίρι να παραλάβει τα sea hawk από την Αμερική».
«Πήγαν κάποιοι εκ των υστέρων να σπιλώσουν την μνήμη τους, λέγοντας ότι μπορεί να είχαν και κάποια προβλήματα υγείας. Είναι αστείο να λέγεται κάτι τέτοιο. Είχαν περάσει πλήθος ιατρικών εξετάσεων» λέει ο Νίκος Βλαχάκος και φέρνει ξανά στην μνήμη του, την τελευταία συνομιλία που είχε με τον αδερφό του…«Είχα μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί του την Κυριακή, πριν την Τετάρτη που έπεσε το ελικόπτερο.Τα γεγονότα μύριζαν ήδη μπαρούτι.Μου είπε ότι είναι σε ετοιμότητα. Δευτέρα απογειώθηκε από την βάση ελικοπτέρων στο Μαραθώνα και πήγε στη φρεγάτα «Ναυαρίνο». Του είπα «Πρόσεχε μικρέ» και μου απάντησε «μη φοβάσαι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τα πάντα»

Aπό την τότε κυβέρνηση δεν πάτησε κανείς στην κηδεία

Από τους πολιτικούς που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δράμα της οικογένειας, την εποχή εκείνη ήταν σημερινός Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. «Ήταν ο μόνος πολιτικός που με περίμενε όταν πήγα να παραλάβω την σορό του αδερφού μου. Είχε το θάρρος να σταθεί επάξια την στιγμή εκείνη» τονίζοντας πως η συγκίνηση για την στάση του ήταν μεγάλη. Παράλληλα μας λέει πως πριν 2 χρόνια είχε κάνει μια σημαντική εκδήλωση και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καραταφέρης, ενώ σχολιάζει θετικά και την εκδήλωση που κάνει κάθε χρόνο η Χρυσή Αυγή. «Η Χρυσή Αυγή και οποιοσδήποτε πολιτικός φορέας κάνει εκδήλωση, είναι τιμή, γιατί δείχνει ότι έχει μνήμη και ξέρει να τιμά ήρωες». Από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάντως θυμάται πως δεν ήρθε κανείς στην κηδεία του αδερφού του, προφανώς επειδή όπως λέει κάποιοι ήθελαν εξ αρχής να υποβαθμίσουν το τραγικό συμβάν…

«Η θυσία πήγε χαμένη»

Απογοητευμένος από την σημερινή κατάσταση ο Νίκος Βλαχάκος, θεωρεί πως η θυσία των τριών ηρώων «φαίνεται να πήγε χαμένη». «Τότε» μας εξηγεί «και οι τρεις αξιωματικοί αλλά και όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν να υπερασπιστούν το ελληνικό έδαφος. Σήμερα η «φίλη» Τουρκία πάει να μας καταλάβει με έμμεσο τρόπο. Με το χρήμα. Διαφωνώ κάθετα με την πώληση μαρίνων , ακινήτων και οτιδήποτε άλλο προς της Τουρκία». Από την έρευνα μάλιστα που έκανε όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνει πως «Από τα Ίμια μέχρι την Θάσο υπάρχει ορυκτό και συγκεκριμένα όσμιο, το οποίο είναι υλικό κατάλληλο για κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Το γνώριζαν τότε αυτό» λέει με βεβαιότητα και «για να το πάρουν θα χρησιμοποιήσουν όλους τους τρόπους»

«Οι μέρες αυτές είναι δύσκολες»

«Οι μέρες αυτές είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολες, γιατί έρχονται όλα πιο έντονα στη μνήμη» λέει και μνημονευει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν αυτές τις μέρες «Είναι η εκδήλωση του Δήμου Πειραιά και ευχαριστώ όλους τους Δημάρχους ανεξαιρέτως για την διαχρονική τιμή. Όπως και το Πολεμικό Ναυτικό, που κάνει κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση στην βάση ελικοπτέρων».

Στο κλείσιμο της κουβέντας μας, μας λέει πως η ιδιαίτερη πατρίδα του η Λακωνία, έχει τιμήσει τον ήρωα Βλαχάκο, καθώς τόσο στη Σπάρτη, με πρωτοβουλία του Γρηγόρη Αποστολάκου, όσο και στη γενέτειρα της οικογένειας, την «σκληροτράχηλη» Λάγια της Μάνης, υπάρχει προτομή του νεαρού Μανιάτη για να θυμίζει πως «του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται»

παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.