Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Άσκηση αντιμετώπισης... ανταρτών στη Θράκη.



Η νέα πραγματικότητα στο περιβάλλον ασφάλειας στην ηπειρωτική Ελλάδα σε Μακεδονία και Θράκη που πιθανόν να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια με την εμφάνιση ενός είδους πολέμου που δεν έχουν εκπαιδευτεί οι Ένοπλες Δυνάμεις, στις αντιανταρτικές αποστολές αποτέλεσε το αντικείμενο της άσκησης με την ονομασία ΤΑΜΣ «ΓΡΙΒΑΣ –ΔΙΓΕΝΗΣ» που διεξήχθη το διήμερο 19-20.1.2013 στην ορεινή Θράκη.

Το σενάριο της άσκησης ήταν από αυτά που "καίνε": Η αντιμετώπιση ανταρτών που προέρχονται από τον γηγενή πληθυσμό και προβαίνουν σε ενέργειες υπονόμευσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμβατικών δυνάμεων με την διενέργεια σαμποτάζ και προσβολής στρατηγικών στόχων.

Είναι σαφές ότι πλέον η ενίσχυση των εξτρεμιστικών στοιχείων στην μειονότητα της Θράκης έχει προβληματίσει τους υπεύθυνους του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας. Και φυσικά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος στην Δ. Μακεδονία από σκοπιανούς πράκτορες ή στην Ήπειρο από στοιχεία του UCC.


Άλλωστε μόλις εδώ και τρία χρόνια στην προωθημένη επιχειρησιακή εκπαίδευση του νέου στρατοπέδου ειδικών δυνάμεων στη Νέα Σάντα Ροδόπης, κατόπιν εντολής του πρώην Α/ΓΕΣ και μετέπειτα υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας Φραγκούλη Φράγκου, εντάχθηκε στο αντικείμενο η αντιμετώπιση ανταρτών, όχι μόνο στην Θράκη, αλλά και σε ολόκληρη της Μακεδονία και Ήπειρο.

Μάλιστα ο τότε Α/ΓΕΣ είχε δηλώσει μιλώντας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ότι "Έχω 15.000 FN που ζητάνε ψυχωμένα κι εκπαιδευμένα χέρια για να τα κρατήσουν σε τέτοιες αποστολές" εννοώντας τους εφέδρους των ειδικών δυνάμεων.

Το τμήμα που ασκήθηκε ήταν 42 αντρών (ΛΕΦΕΔ από Θεσσαλονίκη, την Πιερία, την Ξάνθη και την Κομοτηνή), μαζί με την απεικόνιση σύνολο 49 άτομα. Η θεωρία που απαιτείται έγινε στα γραφεία της λέσχης σε τέσσερις διδακτικές ώρες και δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε σημαντικούς όρους σχετικά με τον τύπο της άσκησης.

Αυτό που κάνει την πραγματική εκπαίδευση να ξεχωρίζει είναι η καταπόνηση και η αληθοφάνεια (κατά το δυνατόν), καθώς και η ανησυχία γενικώς για κάτι παραπάνω. Έτσι λοιπόν μεγάλος αριθμός εφέδρων «σφυρηλατήθηκε» μέσα από αυτές τις εκπαιδεύσεις αποκομίζοντας ταυτόχρονα χρήσιμες γνώσεις γύρω από τον ατομικό του εξοπλισμό, που με την σειρά του έδωσε στην λέσχη αυτονομία και την δύναμη για πιο μεγάλες ασκήσεις αφού πλέον ο κάθε άντρας ήταν έτοιμος ατομικά και δεν απασχολούσε από πλευράς διοικητικής μέριμνας.

"Αυτός είναι ο κύριος λόγος που συνεχίζουμε να οργανώνουμε-εκτελούμε ασκήσεις τύπου «ανταρτοπολέμου», ενώ γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούμε σε αυτού του τύπου επιχειρήσεις. Φυσικά σαν έφεδροι στο πλαίσιο μιας κρίσης ή σύρραξης είναι πολύ πιθανόν να συμμετέχουμε με την μονάδα στην οποία επιστρατευόμαστε σε επιχειρήσεις όπως αυτή του «αντιαντάρτικου».

Ενεργώντας σαν τέτοια τμήματα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον τρόπο σκέψης-ενέργειας και φυσικά τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες ενός πιθανού αντίπαλου" σημείωνε ένας εκ των συμμετεχόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.