Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η Χρυσή Αυγή και τα ακροδεξιά προπύργια.


Ενα άρθρο απο το "αντικειμενικότατο" Βήμα της Κυριακής
Ολοένα και περισσότερο θα αρχίσει να απασχολεί στο μέλλον η Χρυσή Αυγή, όχι τόσο για τις ενέργειές της, αλλά για το φαινόμενο και τις κοινωνικές δομές πίσω από το ακροδεξιό κόμμα.

Το Βήμα της Κυριακής, έκανε ένα οδοιπορικό σε περιοχές στις οποίες η Χρυσή Αυγή πήρε υψηλά ποσοστά και αυτές εμφανίζονται είτε να έχουν ένα ιστορικό βαθειάς και σκληρής Δεξιάς, είτε να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ανεργία, την μετανάστευση αλλά και την εγκληματικότητα.

Μεσσηνία, Κορινθία, υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής αλλά και προάστια της πρωτεύουσας αποδεικνύονται μία καλή δεξαμενή για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την οργάνωσή του, η οποία εμφανίζεται να αντλεί ψήφους μέχρι και από το ΠΑΣΟΚ.

Στο οδοιπορικό οι πολίτες τόνισαν πως το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» δεν ήταν ένα πυροτέχνημα της 6ης Μαΐου, κάτι το οποίο φάνηκε και στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Αντιθέτως υποστηρίζουν πως η ακροδεξιά παράταξη ελίσσεται στα κενά που αφήνει το Κράτος με την ανυπαρξία του σε συγκεκριμένους τομείς.

Η Κορινθία και τα «ακροδεξιά χωριά»:


Τα Εξαμίλια
Εξαμίλια, ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την Κόρινθο. Στην περιοχή αυτή οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει από την δράση των Ρομά, οι οποίοι όχι μόνο κλέβουν ό,τι βρουν, μέχρι και τα καντήλια από τους τάφους, όπως λένε οι κάτοικοι, αλλά επεκτείνουν και τον οικισμό τους καταπατώντας εκτάσεις με ελαιόδεντρα.

«Δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο» λέει ο κ. Κ. Ελένης, πρόεδρος της κοινότητας. Χαρακτηριστικό σημείο, το υπαίθριο θεατράκι «Μίκης Θεοδωράκης» που ήταν ένα κέντρο πολιτισμού για την περιοχή. Ο πρόεδρος της κοινότητας, δείχνει τα καλώδια του φωτισμού που λείπουν, τα άδεια κουτιά με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τα βαγόνια τρένων που χρησίμευαν σαν καμαρίνια και τώρα χάσκουν άδεια και λεηλατημένα.

«Στο νεκροταφείο της περιοχής έχουν κλέψει όλα τα φανάρια. Οι γυναίκες φοβούνται να πάνε να ανάψουν τα καντήλια. Τις περισσότερες φορές γνωρίζουμε ποιοι είναι, τους καταγγέλλουμε, συλλαμβάνονται και στη συνέχεια ορίζεται τακτική δικάσιμος, βγαίνουν έξω και άντε μετά να τους βρεις» λέει ο κ. Ελένης, ο οποίος σημειώνει ότι η εγκληματικότητα των Ρομά έχει αυξηθεί δραματικά από τότε που τους έκοψαν τα επιδόματα που αδίκως έπαιρναν.

Το Σοφικό
«Η ψήφος στη Χρυσή Αυγή ήταν μια φωνή αντίδρασης απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τη χώρα. Ο κόσμος από αντίδραση την ψήφισε» σημειώνει ο Παναγιώτης Κλέτας, πρόεδρος του Σοφικού, όπου το ποσοστό της Χρυσής Αυγής έφτασε το 18,2%.

Το παράδοξο είναι ότι εδώ δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα ούτε με παράνομους μετανάστες ούτε με Ρομά, αλλά η περιοχή είχε ανέκαθεν έντονες τάσεις προς τη «σκληρή Δεξιά». Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως δείχνουν οι αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος, η μεγαλύτερη μετατόπιση ψήφου προς τη Χρυσή Αυγή έγινε από τη «δεξαμενή» του ΠΑΣΟΚ.

«Η Χρυσή Αυγή είπε ανοιχτά αυτό που πολλοί ψιθύριζαν στα μέρη μας» λέει ο μηχανικός Γιάννης Δ., κάτοικος της περιοχής. «Εχουμε πολλούς εθνικιστές και νοσταλγούς της επταετίας στον τόπο μας και τώρα τα παιδιά τους έχουν πάρει τη σκυτάλη».

Ο Ασπρόπυργος έγινε «γκέτο»

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές στις οποίες η Χρυσή Αυγή έχει εκμεταλλευτεί την απουσία του Κράτους, είναι ο Ασπρόπυργος, στον οποίο η οργάνωση έχει έντονη παρουσία και δράση εδώ και πολύ καιρό.

Και εδώ, όπως σε όλες τις περιοχές του τόξου από τον Ασπρόπυργο ως τη Φυλή και τα Ανω Λιόσια, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής είναι ανάλογα με την ένταση της παράνομης δραστηριότητας των Ρομά. Μπορεί οι αριστερές οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι η Χρυσή Αυγή εδώ και καιρό προκαλεί και επιτίθεται στους Ρομά προσπαθώντας να εξαργυρώσει πολιτικά την αντιπαράθεση μαζί τους, όμως οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η έξαρση της εγκληματικότητας είναι υπαρκτή και έχει κάνει τη ζωή τους κόλαση.

«Στην περιοχή υπάρχει έντονο ζήτημα ασφάλειας του πολίτη και η Χρυσή Αυγή δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να τον προστατεύσει. Υπάρχει έντονη διαμάχη ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και τσιγγάνους που δραστηριοποιούνται σε έκνομες ενέργειες» λέει ο δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Ν. Μελετίου.

Ο Κασιδιάρης και τα «ανθρώπινα σκουπίδια»

Πριν από περίπου έναν χρόνο ο νυν βουλευτής και υπεύθυνος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης απευθυνόμενους σε ένα μικρό κοινό στα Νεόκτιστα, ανάμεσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες και μικρά παιδιά, έλεγε: «Πάρτε το είδηση. Δεν υπάρχει ούτε κράτος ούτε Αστυνομία ούτε Δικαιοσύνη ούτε κανείς για να σας καλύψει».

Ο κ. Κασιδιάρης καλούσε τους κατοίκους να ξεφορτωθούν «τα ανθρώπινα σκουπίδια» (σ.σ.: τους Ρομά) και εξέφραζε την ελπίδα η επόμενη συγκέντρωση να γίνει σε μεγαλύτερη πλατεία με περισσότερο κόσμο.

Βέβαια η ζωή των κατοίκων δεν άλλαξε σε τίποτα και θα μπορούσε να πει κανείς ότι με την αύξηση της εγκληματικότητας και την κατάρρευση της οικονομίας έγινε πολύ χειρότερη. Αλλά η ευχή του κ. Κασιδιάρη έγινε πραγματικότητα αν κρίνει κανείς από τις συγκεντρώσεις του κόμματος πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Πέραμα - Κερατσίνι

Η δράση της Χρυσής Αυγής στις περιοχές της Β' Πειραιώς απασχολεί τον τελευταίο καιρό τα αστυνομικά δελτία σχεδόν καθημερινά. Μαχαιρώματα εναντίον μεταναστών στα βαγόνια του ηλεκτρικού, ξυλοδαρμοί και επιθέσεις στους δρόμους και στις πλατείες, μηχανοκίνητες πορείες σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα και υπό την ανοχή της Αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή οι ουρές στα γραφεία του ΟΑΕΔ όπου καταγράφονται οι άνεργοι καθημερινά γίνονται όλο και πιο μακριές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά της οργάνωσης στη Σαλαμίνα είναι 12,1% και στο Πέραμα 11,9%.

iefimerida

3 σχόλια:

  1. ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ .ΤΟΥΣ ΤΣΟΥΖΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ "ΠΟΥΛΑΕΙ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΡΙΞΕΤΕ ΜΠΟΥΝΙΕΣ......ΤΟ ΜΑΣΣΩΝΙΣΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.