Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Εμφύλιος στην Τουρκία - Ένας μακελάρης ηγέτης των τουρκικών Ε.Δ.. Ας είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.



Ο μέχρι πριν μία ώρα αρχηγός της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, φανατικός ισλαμιστής νεο-οθωμανός Νετζντέτ Οζέλ, έγινε ο πρώτος αρχηγός παραστρατιωτικού σώματος στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναρριχήθηκε στην ιεραρχία και ανέλαβε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρό αξιωματικό, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά του κουρδικού πληθυσμού της νοτιοανατολικής Τουρκίας και έχει διαπράξει ωμότητες σε βάρος συλληφθέντων Κούρδων ανταρτών (εκτελέσεις, βασανιστήρια κλπ).

Πρόκειται για την χειρότερη δυνατή εξέλιξη σε ότι αφορά την Ελλάδα και την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς είναι φανατικός ανθέλληνας και απέχει από την κεμαλική αντίληψη, υιοθετώντας ιδιαίτερα τυχοδιωκτικές θέσεις σε ότι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.  

Οπωσδήποτε η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν τελειώνει με την τοποθέτηση του πρώτου ισλαμιστή στην ηγεσία του στρατεύματος και είναι βέβαιο ότι θα δούμε πολλά επεισόδια ακόμα, αφού είναι ζητούμενο πως θα δεχθούν οι ένοπλες δυνάμεις έναν στρατιωτικό ηγέτη που ηγείτο ενός παραστρατιωτικού σώματος.

(Ανανέωση 12.35, 30/07): Σε ιδιαίτερα σκληρή δήλωση-μανιφέστο προχώρησε πριν λίγο ο παραιτηθείς πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ:

"Σήμερα 173 εν ενεργεία αξιωματικοί και 77 απόστρατοι, στο σύνολο 250 ναύαρχοι, στρατηγοί, υποστράτηγοι και διάφοροι αξιωματικοί στερούνται της ελευθερίας τους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η φυλάκιση τους ούτε από την άποψη της δικαιοσύνης, του διεθνούς δικαίου αλλά ούτε από άποψη συνείδησης.

Παρόλο που προειδοποιήσαμε διάφορες αρμόδιες αρχές (σ.σ.: εννοεί τον Ρ.Τ.Ερντογάν!) δεν ήταν εφικτό να βρεθεί κάποια λύση. Δεκάδες αξιωματικοί δεν κατάφεραν να προαχθούν λόγω των κατηγοριών που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί. Υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας της εντύπωσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας οργανισμός εγκλήματος.

Eπειδή δεν μπόρεσα να εμποδίσω τις εξελίξεις και ως Αρχηγός με εμπόδισαν να προασπιστώ τα δικαιώματα των ανδρών μου, δεν έχει μείνει δυνατότητα να παραμείνω στη θέση μου"

Αυτό  τονίζει ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και  δήλωσή του αυτή είναι και σαφής υπονόμευση του διαδόχου του που του απευθύνει την κατηγορία ότι "Δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ανδρών του"!

Επίσης τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν και τον διάλογο Ερντογάν-Κοσανέρ που οδήγησε στην παραίτηση του δεύτερου:  

Κοσάνερ « Είναι δύσκολο αυτό που μου ζητάτε. Δεκάδες αξιωματικοί είναι φυλακισμένοι. Εδώ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εμπειρίας ακόμη και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση ακόμη εναντίον των αξιωματικών μας. Βάσει της παράδοσης πρέπει να προαχθούν»

Ερντογάν «Εδώ δεν κοιτάμε τις παραδόσεις , υπάρχουν νόμοι και πρέπει να αποφασίσουμε σύμφωνα με τους νόμους.»

Κοσάνερ « Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι αρχηγοί μας σκέφτονται να παραιτηθούν»

Ερντογάν « Όποιος θέλει να παραιτηθεί μπορεί να το κάνει άμεσα»

Περιπτώσεις παραίτησης αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων υπήρξαν δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Είναι όμως η πρώτη φορά που παραιτούνται ταυτόχρονα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και οι αρχηγοί των τριών όπλων και μάλιστα με τρόπο που δείχνει τη δυσαρέσκεια τουλάχιστον της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων

Στις 15 Ιουνίου 1987, είχε παραιτηθεί ο στρατηγός Νετζντέτ Ουρούγ για να αναλάβει ο στρατηγός Νετζίπ Τορουμτάϊ, ο οποίος όμως παραιτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1990 αντιδρώντας στους χειρισμούς του τότε προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ ως προς τον Πόλεμο στον Κόλπο.

Ο Τύπος έγραφε την εποχή εκείνη ότι ο Τορουμτάϊ παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με την απόφαση του Οζάλ να μετάσχει και η Τουρκία στον πόλεμο και στη διευθέτηση του ζητήματος της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.