Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Διαλύονται οι ουκρανικές ΕΔ: Στρατιώτες αυτομολούν στις Ρωσικές δυνάμεις - Το Κίεβο κήρυξε επιστράτευση

Διαλύονται οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούν, προσχωρούν στις Ρωσικές δυνάμεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα εδάφη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας κάτω από τη… Ρωσική σημαία.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση του  Κιέβου που βλέπει τις δυνάμεις ασφαλείας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να είναι σε πλήρη αποσύνθεση και κηρύσσουν γενική επιστράτευση, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη προσέλευση μέχρι στιγμής.  

Πριν από λίγη ώρα την είδηση ότι η κυβέρνηση του Κιέβου έδωσε εντολή στην ηγεσία των ουκρανικών Ε.Δ. να καλέσουν εφεδρείες και να κηρύξουν γενική επιστράτευση μετέδωσαν τόσο το BBC όσο και το Sky News.


Νωρίτερα ο ανταποκριτής του πρακτορείου Itar Tass στην Κριμαία μετέδωσε πως «ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία».

Πολλοί στρατιώτες, που αποδοκιμάζουν τη νέα κυβέρνηση Κιέβου, αφήνουν τις μονάδες τους και παραιτούνται. Ορισμένες μονάδες μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τις διαταγές των δυνάμεων αυτοάμυνας.

Τα περιστατικό αυτό έρχεται μετά την ανακοίνωση από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  ότι θα «υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στην Ουκρανία» και τις πολεμικές προετοιμασίες από πλευράς Μόσχας. Κάτι που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση την κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία βλέπει πώς στη νοτιοανατολική Ουκρανία χάνει το «παιχνίδι».

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται τα θερμά σημεία στην ανατολική και νότια ρωσόφωνη Ουκρανία, με εισβολές ενόπλων σε πολλά στρατηγικά σημεία ή μεγάλες φιλορωσικές διαδηλώσεις.

Εκατον είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στη διάρκεια φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.

Στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Αυτομόλησε και η ναυαρχίδα του Ουκρανικού Στόλου 
Αυτομόλησε και η ναυαρχίδα του ουκρανικού Ναυτικού, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny. Αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές του Κιέβου και να επιστρέψει στο λιμάνει της μετά από συμμετροχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στον κόλπο του Άντεν, όπου το σκάφος φέρει τη Ρωσική ναυτική σημαία.

Υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πού ακριβώς βρίσκεται το σκάφος, αλλά ένας Ρώσος γερουσιαστής έχει επιβεβαιώσει στην Izvestia ότι η φρεγάτα αυτομόλησε προς τη ρωσική πλευρά. «Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας το Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας σήμερα» δήλωσε ο γερουσιαστής Igor Morozov, μέλος της επιτροπής για τις διεθνείς υποθέσεις, στην Izvestia. «Το πλήρωμα έχει εκπληρώσει την εντολή του αρχηγού των Ένοπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς» πρόσθεσε.

Ο πρoσωρινός «πρωθυπουργός» Arseniy Yatsenyuk, είχε ζητήσει νωρίτερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αφήσει την φρεγάτα να περάσει μέσω του στενού του Βοσπόρου, σύμφωνα με το Κίεβο Times… Επειδή ο Κυβερνήτης του πλοίου και επικεφαλής των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας στην επιχείρηση, Υποναύαρχος Andrey Tarasov παράκουσε τις εντολές από το Κίεβο.

Το Hetman Sahaidachny επιστρέφει στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας μετά από συμμετοχή σε μια κοινή επιχείρηση καταπολέμησης της πειρατείας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, αναφέρει UNN την Παρασκευή, επικαλούμενος το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Στις 26 Φεβρουαρίου, μετά τη διέλευση της διώρυγας του Σουέζ, το πλοίο μπήκε στη Μεσόγειο Θάλασσα και αναμένεται να είναι στη Σεβαστούπολη στις αρχές Μαρτίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr