Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ: Ανοίγει μέτωπο κατά των Ρώσων ο πασόκος Βενιζέλος. «Μείζων θέμα η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»!


Μετά τις χθεσινές πρωτοφανείς και απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της Ρωσίας από την Ουκρανία, σήμερα επιστρέφει «δριμύτερος»! 
Έτσι στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, τονίζει σε πρωτόγνωρα έντονο ύφος, και με μεγαλύτερη αυστηρότητα και επιτακτικότητα από πολλούς Ευρωπαίους  ομολόγους του, την ανάγκη να προτείνει η ΕΕ ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την εξασφάλιση της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», κάτι το οποίο για τον κ. Βενιζέλο είναι «μείζον ζήτημα»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις συναντήσεις που είχε με τον παράνομο "προσωρινό πρόεδρο" και το νέο "υπουργό Εξωτερικών", είπε ότι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση και τον πολιτικό τους σχεδιασμό.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας του επέδωσε επίσημη επιστολή, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα και την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης να ξαναρχίσουν οι προετοιμασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ως προς την εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία "έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της inclusiveness", που “δεν έχει διάσταση μόνο πολιτική, κοινωνική και  ιδεολογική, αλλά και περιφερειακή". 
Όπως υπογράμμισε, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ήταν ένα λάθος που προκάλεσε ανησυχία στην Ανατολική Ουκρανία και πρέπει να διορθωθεί.
Ως προς την κρίση στην Κριμαία, είπε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση ιστορικών διαστάσεων.
"Πρέπει συνεπώς να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών" σημείωσε και τόνισε ότι "ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα. Το πλαίσιό μας είναι πάντα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου".
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα ότι κανόνας του διεθνούς δικαίου είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, ο διάλογος, η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα του διαλόγου και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με την πρόταση συγκρότησης μιας διερευνητικής αποστολής και μιας διεθνούς ομάδας επαφής με ρωσική συμμετοχή.
"Η αντίδρασή μας πρέπει συνεπώς να είναι καθαρή, αλλά και παραγωγική. Όχι συγκυριακή, αλλά στρατηγική, ώστε να ξέρουμε το επόμενο βήμα και να ανταποκριθούμε στον ιστορικό χαρακτήρα της κατάστασης" κατέληξε στην παρέμβαση του στο Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr