Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΤΙΔΡOYN ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΥ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΟΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ "ΠΑΤΡΙΩΤΗ" ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΟ "ΜΠΑΙΡΑΚΙ" ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ . ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Τ.Ε  Η ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ;
Το ΠΑΣΟΚ , χαρακτηρίζει σοβαρό ατόπημα τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα της αντισυνταγματικότητας του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.
Η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της» αναφέρει η ίδια.
Και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την εθνική ταυτότητα.»
Η ΔΗΜ.ΑΡ 
«Δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 (προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας) που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του Σ.τ.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΗΜΑΡ.
Τονίζει επίσης ότι «η νομοθετική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών πρέπει να έχει σταθερό κριτήριο τη συγκρότηση μιας ασφαλούς και συνεκτικής πολιτικής κοινότητας, με αναγνωρισμένο το δικαίωμα του μετανάστη να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, με αντικειμενικό κριτήριο το δεσμό του με την Ελλάδα».
«Ιδιαίτερα πρέπει να αναγνωρίζεται ο δεσμός με τη χώρα μας των παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σ’ αυτήν. Δεν δικαιολογείται καμιά ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Τ.Ε 
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στους αλλοδαπούς υπηκόους να συμμετέχουν ως υποψήφιοι ή ώς ψηφοφόροι στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α Βαθμού αλλά και αυτές που διευκολύνουν την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. 
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν οτι είναι αντισυνταγματική η διάταξη Ν. 3838/2010 που αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την... ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου το συγκεκριμένο συνταγματικό δικαίωμα αφορά μόνο τους έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί σε όσους δεν έχουν αυτή την ιδιότητα, εάν δεν προηγηθεί αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.
Αντισυνταγματικός όμως κρίθηκε από την Ολομέλεια και ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας όπως αυτός περιγράφεται από τον ίδιο νόμο.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν οτι η πολιτογράφηση, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.
Ωστόσο υπήρξε και μία μειοψηφία συμβούλων οι οποίοι υποστήριξαν οτι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή για να δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει Έλληνας πολίτης ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ( 30.4.2010) που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού η οποία δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι ( για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων) στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

newsit.gr-enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.