Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ , ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ "ΑΚΟΥΝΕ" ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Στην Ελλάδα και στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, έχουν στραμμένο το βλέμμα στα Σκόπια, αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον επόμενο «ένοικο» του Μεγάρου Μαξίμου και τις προθέσεις του όσον αφορά τις συνομιλίες για επίλυση της διαφοράς για το θέμα της ονομασίας, που έχουν περιέλθει σε τέλμα. ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, επισημαίνουν πως δύο βδομάδες μετά τις εκλογές, ο νέος πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, όπου τα Σκόπια επιθυμούν να γίνει μέλος και το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Γκρούεφσκι,  αναζητά συμμάχους στο εξωτερικό.

Ο Αντώνης Σαμαράς, λόγω της στάσης του στο θέμα της ονομασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Σκοπιανούς, που διερωτούνται εάν ο πιθανός αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδας, μείνει πιστός στην πάγια «σκληρή» γραμμή του, να μην περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία, ή εάν θα ακολουθήσει τη γραμμή που διαμορφώθηκε από τις κυβερνήσεις  Καραμανλή και Παπανδρέου, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) που σήμερα αποτελεί επίσημα  τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας.

Στα Σκόπια θεωρούν, ως πλέον ιδανικό σενάριο το ενδεχόμενο...
συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην υπάρξει περεταίρω «σκλήρυνση»  της ελληνικής θέσης με πρωτοβουλία Σαμαρά, που ΜΜΕ υπενθυμίζουν πως στο παρελθόν «φλέρταρε» με την ιδέα διάλυσης της μικρής χώρας, είτε με προσάρτηση στην Σερβία επί Μιλόσεβιτς, είτε λόγω της αλβανικής μειονότητας, που σε μερικές δεκαετίες θα είναι πλειοψηφία στα Σκόπια.

Ελάχιστες είναι πλέον, οι αναφορές στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, που μέχρι πρότινος δεχόταν τα «πυρά» των Σκοπιανών ΜΜΕ για τη θέση του μία ονομασία που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»,  εξαιτίας των δημοσκοπήσεων που δεν το εμφανίζει στα έδρανα της νέας βουλής. Αναφορές γίνονται και στο αίτημα Καρατζαφέρη, όποια λύση προκύψει για το θέμα της ονομασίας, να τεθεί στην κρίση των Ελλήνων με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα σχόλια και οι αναφορές, στο ακροδεξιό κόμμα «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», που αποκαλούν «νεοναζιστικό», επισημαίνοντας πως στο παρελθόν μέλη του κόμματος επιτέθηκαν σε «Μακεντόντες» ακτιβιστές, όπως αποκαλούν τους φιλοσκοπιανούς του «Ουράνιου Τόξου», στην Αθήνα, στην Φλώρινα κ.α.

«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει ουσιαστικά η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, όποια και αν είναι,  απέναντι στη διαφορά για την ονομασία. Οι «κόκκινες γραμμές» στην Ελλάδα είναι δεδομένες, άρα δεν τίθεται θέμα ποια θα ήταν η ιδανική ελληνική κυβέρνηση για την κυβέρνηση Γκρούεφσκι» δήλωσε στο ΘΕΜΑ η ανταποκρίτρια του KANAL 5 στην Αθήνα Σάνια Ριστόβσκα.
Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

protothema.gr

2 σχόλια:

  1. απο την στιγμη που το κομμα του γκρουεφσκι .το
    VMRO-DPMNE ειναι το αντιστοιχο της χρυσης αυγης,λογικο ειναι να θελουν τα σαπακια του μπατσοκ που ρημαξαν την χωρα.
    ενας καθως πρεπει σκληρος ακροδεξιος θα επιθυμουσε στην αντιπαλη του χωρα να κυβερνουν προδοτες και σαπακια,για να τους εχει του χεριου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.