Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Γκρίνια από τους Τούρκους για το "συνωστισμό" που έγινε "διωγμός"


Ενόχλησε την Τουρκία τα όσα αναφέρει το νέο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, για την καταστροφή της Σμύρνης το καλοκαίρι του 1922 που αντικατέστησε την παλαιότερη έκδοση με το περιβόητο «συνωστισμό» της κυρίας Μαρίας Ρεπούση.

Χαρακτηριστικός είναι το δημοσίευμα της  Milliyet. «Βρικολάκιασε το πνεύμα πολέμου στον γείτονα» αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας  πως στο νέο βιβλίο ιστορίας «υπάρχουν πολύ βαριές διατυπώσεις αναφορικά με την είσοδο του τουρκικού στρατού στην Σμύρνη», εκφράζοντας παράλληλα ενόχληση για το γεγονός πως ο «συνωστισμός» αντικαταστάθηκε με το «διωγμό» των Ελλήνων.  

Έως τώρα, στο βιβλίο ιστορίας, η καταστροφή της Σμύρνης αναφερόταν με το επίμαχο : «Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα»

Η αναφορά αυτή, όπως και άλλες στο βιβλίο της  κυρίας Μαρίας Ρεπούση, που στις επικείμενες εκλογές είναι υποψήφια βουλευτής με την Δημοκρατική Αριστερά, είχαν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.

Στο νέο βιβλίο Ιστορίας που θα διδάσκεται από την επόμενη σχολική χρονιά στους μαθητές της Στ' Δημοτικού, έχει τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου», και έχει γραφτεί από τους καθηγητές Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι.Κολιόπουλο, Ιακ.Μηχαηλίδη και τους εκπαιδευτικούς Χ.Μηνάογλου και Αθ.Καλιανιώτη.

Όσον αφορά το ιστορικό γεγονός, το νέο βιβλίο αναφέρει : «Oι Tούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σκηνές ανείπωτου πόνου εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, όπου κατέφυγαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, ικετεύοντας για μια θέση στα συμμαχικά πλοία».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.