Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΞΕΝΩΝΑ ΣΕ ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΘ.ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Απίστευτο! Προτείνουν για Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, ξενοδοχείο 12 δωματίων και ιππικό κέντρο στις Σέρρες, που χρηματοδοτήθηκαν τη δεκαετία του 1990 από δημόσιο χρήμα, προκειμένου να αναπτυχθεί οικοτουριστικά ένα από τα πλέον γραφικά χωριά στο βόρειο τμήμα του νομού Σερρών, το Αχλαδοχώρι του Δήμου Σιντικής.

Αυτό που αρνείται κατηγορηματικά τα τελευταία 12 χρόνια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τοπική κοινωνία του Αχλαδοχωρίου, την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης, το πράττει χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό, προκειμένου να λειτουργήσει στην περιοχή Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών.

Έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, έξω από το χωριό έδρευε ο πρώην 2ος λόχος του 568 Τάγματος Προκαλύψεως, με περιοχή ευθύνης τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το 2000 η τότε κοινότητα Αχλαδοχωρίου, ζήτησε από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) την παραχώρηση των ακινήτων του πρώην στρατοπέδου, προκειμένου να τα αξιοποιήσει για αγροτουριστικούς σκοπούς.

Ο στρατός παραχώρησε την έκταση, αλλά μόνο για χρήση, χωρίς ουσιαστικά να δίνει τη δυνατότητα η κοινότητα να μπορεί να αξιοποιήσει, σε συνεργασία με ιδιώτες, τα ακίνητα που ανακαίνισε πλήρως. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 40 εκατομμύρια δραχμές δαπανήθηκαν, προκειμένου ο πρώην λόχος να μετατραπεί σε έναν μικρό ξενώνα 12 δωματίων, ενώ και ο παλαιός στάβλος είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», ώστε να μετατραπεί σε ιπποστάσιο στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου, για λειτουργία Ιππικού Κέντρου στον ίδιο χώρο.

Δυστυχώς, παρά τα συνεχή αιτήματα της τότε κοινότητας Αχλαδοχωρίου προς το ΤΕΘΑ, για παραχώρηση κυριότητας της έκτασης και των εγκαταστάσεων, η παντελής αδιαφορία των τοπικών βουλευτών να στηρίξουν το αίτημα, είχε ως αποτέλεσμα ο έτοιμος ξενώνας να αφεθεί στην τύχη του και να έχει σήμερα σχεδόν λεηλατηθεί, ενώ τα έργα για την ολοκλήρωση του Ιππικού Κέντρου να έχουν σταματήσει οριστικά.

"Η κοινότητα δεν μπορούσε να λειτουργήσει τον ξενώνα με δικά της μέσα και πόρους. Αυτό που ζητούσαμε επανειλημμένως από τον στρατό ήταν να μας παραχωρηθεί η κυριότητα της έκτασης, ώστε να μπορέσουμε να μισθώσουμε στη συνέχεια τον ξενώνα και το ιπποστάσιο σε ιδιώτες που ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν στην περιοχή μας. Δυστυχώς δεν είχαμε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα περισσότερα από 50 εκατ. δρχ να έχουν ουσιαστικά χαραμιστεί" λέει στο protothema.gr o πρώην Κοινοτάρχης Αχλαδοχωρίου, Σταύρος Τερζής, που ζητάει από τον δήμαρχο Σιντικής, Απόστολο Καρύδα, να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να περιέλθει επιτέλους η επίμαχη έκταση στην τοπική κοινωνία και να αξιοποιηθεί προς όφελός της, ειδικά σε μια εποχή κρίσης όπως η σημερινή.

Ο πρώην πρόεδρος του χωριού, τέλος, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο λειτουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών, προειδοποιώντας πως... "θα χυθεί αίμα".

protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. ΣΤΡΑΤΟΠΕΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΒΑΡΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΠΟΤΕ

    ΜΕ ΤΑΞΗ
    ΜΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ
    ΜΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
    ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΜΕ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ !

    WHITE EUROPE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.