Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

ΟΥΣΤ ΕΒΡΑΙΟΔΟΥΛΟΙ...ΓΙΑΝΝΕΝΑ :Αδιαφορήσαν για την σφαγή της Χίου και γιόρτασαν το ολοκαύτωμα των εβραίων!!


Ναί είναι γεγονός! Σύσωμη η Ηγεσία της Ηπείρου μαζί με φιλαρμονικές, συλόγους, επίσημους και ανεπίσημους γιόρτασαν τα 70 χρόνια του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Η γιορτινή αυτή μέρα για τους Εβραίους έρχεται σε αντιστοιχία με μία θλιβερή μέρα 30-3-1822 για την ιστορία των Ελλήνων, την ΣΦΑΓΗ της Χίου απο τούς Τούρκους.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ;;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ!!!!!! 
Υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του νησιού, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι
ΚΑΙ ΟΙ 100 Εβραίοι …..
”Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 600 άνδρες, ενώ αναφέρθηκαν και θύματα μεταξύ των Εβραίων, που διεκπεραιώθηκαν από τη Μικρασιατική ακτή στο νησί για να πλιατσικολογήσουν και επόπτευαν το δουλεμπόριο”

Ιωάννινα: Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων
Με μηνύματα εναντία στον ρατσισμό, την ξενοφοβία τον αντισημιτισμό, αλλά και διεθνές ενδιαφέρον, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 70 χρόνια του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα Ιωάννινα. 
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ίρα Φόρμαν υπεύθυνου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ολοκαύτωμα, μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δήμο Ιωαννιτών μαζί με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Ντέιβιντ Πιρς.
«Το μήνυμα όλων των εκδηλώσεων ήταν πολύ ισχυρό. Και το μήνυμα λέει ότι πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και τα λάθη του παρελθόντος ώστε να μην τα επαναλάβουμε», υπογράμμισε. 
Το «ευχαριστώ» της Στέλλας Κοέν που επέζησε του ‘Αουσβιτς, προς τον Καναδό Πρέσβη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία να τιμηθεί η επέτειος του Ολοκαυτώματος στα Ιωάννινα, αλλά και τα 561 αναμμένα κεριά για τα παιδιά και του εφήβους της πόλης, που αφανίστηκαν στα κρεματόρια των Ναζί, έδωσαν το στίγμα της τρίτης μέρας την εκδηλώσεων.
Στις 10.30 το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Συναγωγή για τα 1850 θύματα της Ρωμανιώτικής Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων. 
Αμέσως μετά μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλης, κρατώντας κεριά έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το Κάστρο στην μνήμη εκείνων των παιδιών της εβραϊκής κοινότητας, που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα του θανάτου.
Τα κεριά άναψαν οι πρέσβεις των χωρών της Διεθνούς Ένωσης για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος καθώς και μέλη των διπλωματικών αποστολών. 
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Ολοκατώματος, από πρέσβεις ξένων χωρών ανάμεσα τους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας της Αυστρίας καθώς και από εκπροσώπους των εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας μας. 
Η κ. Στέλλα Κοέν μετά την λήξη της κατάθεσης στεφάνων με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε τον πρέσβη του Καναδά κ. Ρόμπερτ Πέκ και του είπε: «Ευχαριστώ. Ήσουν πρώτος, εκείνος που είχες την σκέψη για τις εκδηλώσεις στα Ιωάννινα.
Εάν δεν ήσουν εσύ, τίποτα δεν θα γινόταν. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ.» Από την πλευρά του ο κ. Πέκ της είπε «είναι μεγάλη τιμή, μεγάλη χαρά». 
Η πρωτοβουλία για τις επετειακές εκδηλώσεις των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, ανήκει στον Πρέσβη του Καναδά, από την θέση του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος.
Ο κ. Πέκ, πριν από 9 μήνες επισκέφτηκε τα Ιωάννινα και ευαισθητοποιήθηκε όταν πληροφορήθηκε για την ιστορική καταστροφή της ισραηλιτικής κοινότητας. 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσική εκδήλωση στην Πλατεία Μαβίλη, από την Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία ερμήνευσε τη μπαλάντα του «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, και η Διεθνής Ένωση για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος. 
makeleio.gr