Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΟΙ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.

ΤΑ ΜΑΣΑΝΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 1 ΚΑΙ 2 ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ .ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ,ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΠΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ. ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
www.iefimerida.gr. Διεθνής Αμνηστία: Επικίνδυνες οι τακτικές των ελληνικών αρχών για την απώθηση των μεταναστών
Πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές τις αναφορές έκανε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα και τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους που επιχειρούν να μπουν στη χώρα από τα σύνορα με την Τουρκία.


Η Τζεζέρκα Τιγκάνι, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την τακτική της απώθησης των μεταναστών και προσφύγων. Παρουσιάζοντας την έκθεση με τίτλο «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», ανέφερε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να ελέγχει τα σύνορά της, «αλλά όχι εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλές καταφύγιο ή ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και συνήθως προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν». Αν και αναγνώρισε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης, η κ. Τιγκάνι πρόσθεσε πως αυτή η κατάσταση «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αντιμετωπίζονται άνθρωποι με απάνθρωπους τρόπους».

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας γίνεται λόγος για επικίνδυνη χρήση της τακτικής των απωθήσεων από τις ελληνικές αρχές. «Στέλνουν πίσω μέσω των συνόρων ομάδες μεταναστών, στερώντας τους το δικαίωμα να επεξηγήσουν την κατάστασή τους ή να προσβάλουν την απέλασή τους», αναφέρει η έκθεση, κάτι που σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση «αποτελεί παραβίαση των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας καθώς και του εγχώριου δικαίου της».

Ακόμη η έκθεση επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών που υποστήριξαν ότι οι φύλακες είχαν πάρει τα προσωπικά τους αντικείμενα, μεταξύ άλλων, χρήματα, οικογενειακές φωτογραφίες και οικογενειακά κειμήλια, τα οποία, σε κάποιες περιπτώσεις είχαν πετάξει στη θάλασσα. Κάνει επίσης λόγο για «κραυγαλέα περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή εκ μέρους της ελληνικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγονται στο Αιγαίο».

Οσοι τελικά κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα «κρατούνται επί μακρές περιόδους, σε συνθήκες φρικτές, σε σκοτεινά, βρόμικα, υγρά κελιά, με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό αέρα και χωρίς επαρκή τροφή, χωρίς σωστές συνθήκες υγιεινής», ανέφερε η κ. Τιγκάνι.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν τις απωθήσεις και να διερευνούν ισχυρισμούς περί συλλογικών απελάσεων και κακομεταχείρισης καθώς και να διώκουν τους εμπλεκόμενους και παράλληλα ζήτησε όσοι συλλαμβάνονται στα σύνορα να έχουν την ευκαιρία δίκαιης εξέτασης των αιτημάτων τους για διεθνή προστασία.

Αναφορικά με την ΕΕ, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι «πρέπει να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές, βοηθώντας τη βελτίωση των υπηρεσιών υποδοχής, αντί να σφραγίζει τα σύνορα. Πρέπει να διερευνήσει νέους τρόπους ώστε τα κράτη μέλη μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες και μετανάστες».

«Οι πολιτικές και οι πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων εκθέτουν την πικρή ειρωνεία, οι ευρωπαϊκές χώρες να πιέζουν για ειρήνη στο εξωτερικό ενώ αρνούνται το άσυλο και θέτουν σε κίνδυνο που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη» κατέληξε.