Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΓΚΕΝ ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ


ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΞΕΣΤΟΜΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΓΚΕΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με αποχώρηση της Γαλλίας από τη Συνθήκη του Σένγκεν απείλησε ο Νικολά Σαρκοζί σε χθεσινή προεκλογική του ομιλία στο Βιλπέν του Παρισιού αν δεν προστατευθούν πιο αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να τονώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας μεταξύ των ψηφοφόρων, εμφανίστηκε την Κυριακή ενώπιον χιλιάδων οπαδών του δίνοντας έμφαση κυρίως στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες πειθαρχίας στη Σένγκεν, όπως έχουμε και στο θέμα του ευρώ», τόνισε από το βήμα ο Ν. Σαρκοζί, ο οποίος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος και την επιτακτικότητα μίας μεταρρύθμισης ως μοναδικής δυνατότητας ώστε να μη διαρραγεί η Ευρώπη.
Προειδοποίησε μάλιστα, ότι...
«αν δεν διαπιστώσω αξιοσημείωτη πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση εντός του επόμενου χρόνου, τότε θα αποσύρει η Γαλλία τη συμμετοχή της από τη συμφωνία του Σένγκεν, έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν επιτρέπεται να βρίσκεται πλέον στα χέρια τεχνοκρατών και δικαστηρίων.
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είχε βρεθεί στο επίκεντρο κατά τη συνάντηση των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου εκτός από τη Γαλλία και οι Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία και Σουηδία πρότειναν ένα σχέδιο δράσης για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης εντός της ΕΕ. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε τότε η Ελλάδα με την Αυστριακή υπ. Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ να δηλώνει ότι τα σύνορά της με την Τουρκία είναι «ανοιχτά σαν πόρτα αχυρώνα».

Η παράνομη μετανάστευση όμως βρέθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες και στο γαλλικό επίκεντρο. Οι επικριτές του Ν. Σαρκοζί τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί το θέμα λίγο πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές (Απρίλιο και Μάιο), ώστε να κερδίσει ψήφους από τη μερίδα των ψηφοφόρων του ακροδεξιού χώρου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν Γάλλος πρόεδρος θα έχανε με διψήφια ποσοστιαία διαφορά αν εμφανιζόταν απέναντι στο σοσιαλιστή ανταγωνιστή του Φρανσουά Ολάντ κατά την κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία της 6ης Μαΐου.

inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.