Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Λαθρομετανάστης :«Στην Αθήνα με περιμένουν οι φίλοι μου που με προσκάλεσαν να έρθω. Μου είπαν ότι στην Ελλάδα όλο και κάποια δουλειά θα βρω να κάνω, απ’ αυτές που δεν κάνουν οι ντόπιοι». 
 
Ξέφραγο αμπέλι τα σύνορα της χώρας για τους Λαθρομετανάστες .
3.000* παράνομοι μετανάστες πέρασαν στη χώρα μας τους δυο πρώτους μήνες του 2012 μόνο από τον βόρειο Έβρο, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 1.609, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Παρά τις εξαγγελίες για την κατασκευή του «Φράχτη» του Έβρου και την ενίσχυση των συνόρων από την «Frontex», το μόνο που έχει στηθεί σήμερα ήταν ένα… ομοίωμα του φράχτη!

Έξι το πρωί, χωριό Βύσσα Έβρου. Μέσα από τα χωράφια ξεπηδούν δεκάδες μετανάστες. Ρωτούν να μάθουν που βρίσκεται ο κεντρικός δρόμος και που είναι το αστυνομικό Τμήμα. Περπάτησαν εκατοντάδες χιλιόμετρα και πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ ο καθένας για να φθάσουν εδώ από Αφρική και Ευρώπη. Η μαρτυρία του Χαμίντ από το Αφγανιστάν, τον οποίον συναντήσαμε ξημερώματα, λίγα μόλις μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποκαλύπτει ένα δρομολόγιο χωρίς επιστροφή γεμάτο κινδύνους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να σου στερήσουν ακόμα και την ίδια σου τη ζωή:

«Χρησιμοποίησα διάφορα μέσα για να πάω από το Αφγανιστάν στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί περπάτησα 250 χιλιόμετρα μέχρι την Αδριανούπολη όπου συνάντησα τον σύνδεσμο μου που θα με μετέφερε στην Ελλάδα. Πλήρωσα 1.200 ευρώ. Μου είπε ότι είναι πολύ εύκολο να περάσω από εκεί στην Ελλάδα, αρκεί να ακολουθήσω τις οδηγίες του και ότι αφού περάσω τα σύνορα δεν θα με πειράξει κανένας. Περίμενα για ώρες μέσα στη νύχτα μαζί με άλλους μετανάστες και κάποια στιγμή μας πήραν όλους μαζί και περπατώντας βρεθήκαμε εδώ, σε ελληνικό έδαφος». Ο Χαμιντ είναι  νέος, μορφωμένος, μιλάει καλά αγγλικά και διαθέτει κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας. Η φυσιογνωμία του δεν παραπέμπει στο προφιλ των εξαθλιωμένων μεταναστών που έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας. Και όμως. Το πιθανότερο είναι να καταλήξει εκεί.

«Στην Αθήνα με περιμένουν οι φίλοι μου που με προσκάλεσαν να έρθω. Οι συνεννοήσεις μας γίνονται μέσω κινητών τηλεφώνων. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μου εδώ αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι καλύτερα από ότι στην χώρα μου. Μου είπαν ότι στην Ελλάδα όλο και κάποια δουλειά θα βρω να κάνω, απ’ αυτές που δεν κάνουν οι ντόπιοι».

Η ταρίφα για να περάσει ένας μετανάστης από την Αδριανούπολη στην Ορεστιάδα σήμερα ανέρχεται στα 800 με 1200 ευρώ. Οι διακινητές περνάνε τους μετανάστες είτε από τα χερσαία σύνορα είτε από το ποτάμι με μικρές βάρκες που, αν και κανονικά δεν χωράνε πάνω από 4 άτομα, εκείνοι στιβάζουν ακόμη και δέκα άτομα με αποτέλεσμα πολλές βάρκες να βυθίζονται μαζί με τους μετανάστες. Τα σημεία στον Έβρο από όπου οι μετανάστες μπορούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα είναι εκατοντάδες.

«Οι διακινητές θεωρούν ακόμη και σήμερα αυτό το δρομολόγιο ευκολότερο, συντομότερο και οικονομικότερο και για αυτό εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η πίεση» εξηγεί στο «Πρώτο Θέμα» ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας κ. Γιώργος Σαλαμάγκας. Τα καραβάνια παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα συνεχίζουν να καταφθάνουν αμείωτα ακόμη και τις μέρες αυτές που στην περιοχή επικρατούν πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το ποτάμι του Έβρου έχει «φουσκώσει».

Οι διακινητές μάλιστα, για να μη συλληφθούν αποφεύγουν πλέον να συνοδεύουν τους μετανάστες και σπρώχνουν τις βάρκες στο ποτάμι με τους μετανάστες, για να φθάσουν μόνοι τους απέναντι, στην ελληνική πλευρά. Αποτέλεσμα είναι πολλές από τις βάρκες αυτές να ανατρέπονται και οι μετανάστες να πνίγονται στα παγωμένα νερά του Έβρου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί που μέσα στη νύχτα έχουν πάρει θέσεις μάχης παρακολουθώντας με ειδικά κιάλια τις κινήσεις των δουλεμπόρων για να τους συλλάβουν, αναγκάζονται να τους αφήσουν να διαφύγουν για να σώσουν τους μετανάστες από το ποτάμι, ενώ μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανασυρθεί έντεκα πτώματα.

Από τον Ιανουάριο έχουν συλληφθεί 7 Τούρκοι διακινητές. Ορισμένοι από αυτούς οπλοφορούν και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον των αστυνομικών όταν δουν ότι τους πλησιάζουν για να τους συλλάβουν. Τον προηγούμενο χρόνο τουλάχιστον τέσσερις φορές πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών τραυματίζοντας μάλιστα έναν από αυτούς.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    * 2010 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών > Μόνο στον Βόρειο Έβρο > 36.000
    * Σε όλο τον Νομό > 49.088


    * 2011 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών > Μόνο στον Βόρειο Έβρο > 28.231
    * Σε όλο τον Νομό > 56.000  (156 την ημέρα)


Στοιχεία για α΄ δίμηνο 2012 και σύγκριση με αντίστοιχη περσινή περίοδο

2011 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών
Ιανουάριος 2011 > 1.077
Φεβρουάριος 2011> 532
ΣΥΝΟΛΟ: Α Δίμηνο 2011 > 1.609

2012 – Συλλήψεις λαθρομεταναστών
Ιανουάριος 2012 > 1.671
Φεβρουάριος 2012 > 1.289
ΣΥΝΟΛΟ: Α Δίμηνο 2012 > 2.960

Συλλήψεις διακινητών
2010 > 73
2011 > 62
2012  (Α Δίμηνο) > 7

Το 55% των μεταναστών που συλλαμβάνονται είναι Αφγανοί. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως από Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία.

ΠΗΓΗ: Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας
 
protothema.gr
 
 * 3000 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.