802.000 ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ
Μια ομάδα Ρώσων βουλευτών επιχειρεί την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τη μετανάστευση, προκειμένου να απελαθούν όλοι οι αλλοδαποί που έχουν καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα εκ προμελέτης, με επακόλουθη απαγόρευση της εισόδου τους σε ρωσικό έδαφος.
Οι δύο δέσμες τροπολογιών έχουν συνταχθεί χωριστά από τον βουλευτή Ρόμαν Χουντιάκοφ του εθνικιστικού κόμματος LDPR αφ’ ενός και από το νομοθετικό σώμα της κεντρικής Ρωσικής Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν αφ’ ετέρου, καθώς και από τον βουλευτή του του κεντρώου συντηρητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», τον Ραφαήλ Μαρντάνσιν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Nezavisimaya Gazeta, το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Χουντιάκοφ προβλέπει την επιβολή επιπλέον προστίμου ύψους 50.000 ρουβλίων (περίπου 1.400 δολαρίων ΗΠΑ) σε όλους τους λαθρομετανάστες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα εκ προμελέτης. Τα δε κατά συρροή εγκλήματα εκ προμελέτης θα τιμωρούνται με απέλαση και 15ετή απαγόρευση της εισόδου σε ρωσικό έδαφος. Ο βουλευτής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα υποβάλει το νομοσχέδιο στη Δούμα (Ρωσικό Κοινοβούλιο) πριν από το τέλος του Ιουνίου.
Το νομοσχέδιο, το οποίο εισηγήθηκε το νομοθετικό σώμα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν και ο Μαρντάνσιν, το οποίο ήδη μελετάται από εμπειρογνώμονες της Δούμα, προτείνει επίσης την απέλαση όλων των αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για προμελετημένα εγκλήματα, αλλά διευκρινίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται μετά την έκτιση της ποινής τους στη Ρωσία.
Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Κονσταντίν Ρομοντανόφσκι, δήλωσε ότι από την υπηρεσία του έχουν ήδη εκδοθεί απαγορεύσεις εισόδου για τρία χρόνια σε 802.000 αλλοδαπούς, λόγω των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους, καθώς επίσης και για την υπέρβαση του μέγιστου ορίου διαμονής στη χώρα.
Ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως η πλειονότητα αυτών των αλλοδαπών είναι πολίτες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, οι οποίοι δικαιούνται είσοδο στη χώρα χωρίς θεώρηση εισόδου, επειδή οι χώρες τους παραμένουν στο πολιτικό συνασπισμό της ΚΑΚ (CIS). Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Υφυπουργείου για την Πάταξη της Διαφθοράς στην πόλη της Μόσχας δήλωσε στον Τύπο ότι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014, απελάθηκαν ήδη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 40.000 αλλοδαποί από τη Ρωσία και απαγορεύθηκε η είσοδος άλλων 45.000 στη χώρα.
Η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου ως προς τον αριθμό μεταναστών που κατοικούν στο έδαφός της, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών στη Ρωσία εκτιμάται σε περίπου 2 εκατομμύρια.
Πολλοί Ρώσοι πολιτικοί έχουν θέσει επίσημα το ζήτημα, τόσο λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν, όσο και για προσωπική σκοπιμότητα, με πρόθεση λαϊκισμού. Οι πιο δημοφιλείς πρωτοβουλίες μέχρι στιγμής τάσσονται υπέρ του περιορισμού εισόδου σε άτομα με εγκληματικές διασυνδέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα νομοσχέδιο που συντάχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στα πλαίσια του οποίου ο βουλευτής Ίγκορ Ιγκόσιν του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» πρότεινε την διακοπή χορήγησης αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν ποινικό μητρώο οποιουδήποτε είδους.
Russia Today
5 Ιουνίου 2014
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
makeleio