Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΞΕΝΑ ΜΜΕ : ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΖΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ TASK FORCE ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ.
Τα αίτια που προκάλεσαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό, αναλύει από μια διαφορετική οπτική γωνία ο Γενς Μπάστιαν (οικονομολόγος και μέλος της Task Force για την Ελλάδα της Κομισιόν) σε άρθρο του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung,  με τίτλο «Το φάντασμα της Βαϊμάρης στην Αθήνα». Ο ίδιος, όπως γράφει και η Deutsche Welle, υποστηρίζει πως ο πραγματικός λόγος που έσπρωξε τους Ελληνες ψηφοφόρους στο ακροδεξιό κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ήταν η κατάρρευση του συστήματος πατρωνίας που λειτουργούσε για χρόνια.


Υπενθυμίζεται πως εδώ και δεκαετίες τα κυβερνητικά κόμματα και οι ψηφοφόροι είχαν πελατειακές σχέσεις. Τα πρώτα προχωρούσαν σε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, ως αντάλλαγμα την παροχή ψήφου.

«Αυτή ήταν η κινητήριος δύναμη κατά την κατάρρευση του μεσαίου χώρου στο κομματικό φάσμα της Ελλάδας. Στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ κατάφερναν να συγκεντρώνουν έως και το 80% των ψήφων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στην καλύτερη περίπτωση 30%» εξηγεί ο Γενς Μπάστιαν.

Παράλληλα, ο οικονομολόγος αναφέρει πως οι ιδέες και οι κινητήριες δυνάμεις που προάγουν τις ακροδεξιές τοποθετήσεις στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ακόμη και χωρίς την ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος. «Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η διαφθορά εκδηλώθηκαν πολύ πριν τη Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με τον ίδιο: ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κατάφεραν να απευθυνθούν στο κέντρο της κοινωνίας, καλύπτοντας τα δομικά κενά της χώρας: ασφάλεια και τάξη στους δρόμους και συσσίτια. Επίσης, τον στόχο της ανάδειξης της ΧΑ σε «μάρτυρα του αγώνα κατά του διεφθαρμένου κατεστημένου». Στην κατεύθυνση αυτή, «η βία και ο εκφοβισμός θεωρούνται θεμιτά μέσα της δημόσιας αντιπαράθεσης» αναφέρει η Deutsche Welle.

Μάλιστα, στόχευσαν σε νέους ανθρώπους, άνεργους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες και τα εκλογικά τους κίνητρα ήταν η απώλεια εμπιστοσύνης έναντι του Κοινοβουλίου, των συνδικάτων και της ΕΕ. Ετσι αφού αρχικά η Χρυσή Αυγή κατάφερε να πάρει τους ψηφοφόρους οργής και διαμαρτυρίας, τώρα θέλει να τους μετατρέψει σε τακτικούς ψηφοφόρους.

«Nα αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας σε έναν σιωπηλό εμφύλιο»

Το μέλος της Task Force τονίζει πώς θα καταπολεμηθούν στη ρίζα τους νεοναζιστικές εξελίξεις και να αποτραπεί η διολίσθηση της Ελλάδας σε έναν σιωπηλό εμφύλιο. Μάλιστα, δίνει έμφαση στην ανάγκη ανάληψης προσπαθειών για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τον ακροδεξιό χώρο και μάλιστα παραπέμπει στο γερμανικό παράδειγμα της οργάνωσης EXIT, η οποία βοηθά μέλη ακροδεξιών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τον εν λόγω χώρο.

Ωστόσο, προβληματίζεται αναφορικά με τις ποινικές διώξεις σε βάρος των ηγετικών στελεχών της ΧΑ, οι οποίες έγιναν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους εξαιτίας των νομικών αμφισβητήσεων που διατυπώνονται

.iefimerida.gr