Έρευνα: Γιάννης Παναγιωτακόπουλος
Τα πρωτοφανή που ζούμε το τελευταίο διάστημα, έχουν προβληματίσει σαφώς πολλούς, γύρω από τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος και της δικαιοσύνης. Ασχέτως της δικαστικής έκβασης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, το βασικό ερώτημα που τίθεται από τους πολίτες είναι το κατά πόσον η Χ.Α. είναι το μοναδικό κόμμα εντός του κοινοβουλίου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “εγκληματική οργάνωση”. Διότι η αίσθηση μίας “δικαιοσύνης” που ενεργεί επιλεκτικά, έρχεται σε αντίθεσή με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Ας δούμε λίγο ποια είναι η νομική λογική αυτού του χαρακτηρισμού, έτσι όπως την είχε εξηγήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, λίγες ημέρες πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την λογική, ένα κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως “εγκληματική οργάνωση” όταν φέρει τα εξής χαρακτηριστικά:
α) Διαθέτει συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και οργάνωση.
β) Μέλη και στελέχη της προβαίνουν συστηματικά σε κακουργηματικές πράξεις, υπό την σκέπη αυτής της ιεραρχικής δομής.
Σε αυτήν ακριβώς την λογική φτιάχτηκε και ο φάκελος του κ. Δένδια για την Χ.Α., που απεστάλλει στον Άρειο Πάγο.
Επανερχόμενοι στο βασικό μας ερώτημα,
βλέπουμε οτι το πρώτο στοιχείο είναι κοινό σε όλα τα κόμματα που βρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όλα δηλαδή διαθέτουν συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και οργάνωση. Μένει να δούμε το δεύτερο χαρακτηριστικό. Αν δηλαδή μέλη ή στελέχη τους προβαίνουν συστηματικά σε κακουργηματικές πράξεις, υπό την σκέπη αυτής της ιεραρχικής δομής
Παρακάτω παρουσιάζω 13 συν 2 υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας, που αποδεικνύουν ότι συστηματικά, μέλη και στελέχη της “εγκληματικής οργάνωσης” Νέα Δημοκρατία, υπό την σκέπη της δομής της οργάνωσης που τους προώθησε και τους στήριξε σε θέσεις που τους έδιναν αυτή την δυνατότητα, προέβησαν σε κακουργηματικές πράξεις.
Προκειμένου να μιλούμε επί αδιάσειστων στοιχείων, επέλεξα να μην συνυπολογίσω δεκάδες υποθέσεις που υπάρχουν στο επίπεδο των καταγγελιών, των επώνυμων ή ανώνυμων μαρτυριών ή των δημοσιογραφικών ερευνών. Αναφέρομαι μόνο σε συγκεκριμένες δικογραφίες, δικαστικές αποφάσεις και εισαγγελικές έρευνες, που αφορούν σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενεργές ή παθητικές δωροδοκίες, απιστίες σε βαθμό κακουργήματος, λαθρεμπόριο, υπεξαιρέσεις, διασπάθιση δημοσίου χρήματος έως και ένοπλες ληστείες της “εγκληματικής οργάνωσης”. Πρόκειται δηλαδή για υλικό στοιχειοθετημένο από την δικαιοσύνη, το οποίο είναι έτοιμο προς περαιτέρω επεξεργασία για όποιον εισαγγελέα θέλει να ερευνήσει την υπόθεση της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της ένταξης σε αυτήν νυν ή πρώην βουλευτών, υπουργών και πρωθυπουργών.
Τέλος αναφέρομαι σε 2 από τις δεκάδες υποθέσεις, στις οποίες έρευνες των δικαστικών αρχών σταμάτησαν μπροστά στο φράγμα της πολιτικής προστασίας της εν λόγω “εγκληματικής οργάνωσης”.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΡΕΜΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS
1) Ο στενός συνεργάτης του Πρ. Παυλόπουλου
Τον Μάιο του 2005 γίνεται γνωστή η υπόθεση με τον στενό συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλου, τον κ. Α. Χούπη, ο οποίος είχε αναλάβει επ' αμοιβή μέσω εταιρείας που είχε συσταθεί να διαμορφώσει τους όρους προκήρυξης και αξιολόγησης αιτήσεων για προσλήψεις στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ, και συγκεκριμένα την πρόσληψη 300 υπαλλήλων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παράλληλα ο δράστης και μέλος της Ν.Δ., ήταν διορισμένος στο ΔΣ του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ελάμβανε μισθούς ως εκπαιδευτικός, ως δημοσιογράφος της ΕΤ3 και ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ήταν και καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, εργαζόταν στο Γραφείο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
2) Ο «εγκέφαλος» ένοπλης ληστείας και ο βουλευτής Ν.Δ.
Ο 38χρονος απόστρατος Α. Λιαρτής, μέλος της Ν.Δ. και πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Η. Καλλιώρα, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2006 ως «εγκέφαλος» της ένοπλης ληστείας της χρηματαποστολής του Καζίνου Πάρνηθας με λεία 1,5 εκατ. ευρώ. Την άδεια οπλοφορίας, του την είχε εξασφαλίσει ο κ. Καλλιώρας, ως μέλους της προσωπικής του φρουράς. Ακάλυπτες επιταγές και κλοπές συγκαταλέγονται επίσης στο πλούσιο «βιογραφικό» του. Ο κ. Καλλιώρας είχε μεσολαβήσει μάλιστα και για την επαναφορά του στην Πολεμική Αεροπορία, αίτημα που απορρίφθηκε λόγω του παρελθόντος του.
3)Παραδικαστικό κύκλωμα
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για εμπλοκή στο παραδικαστικό κύκλωμα κάθισαν ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης. Ο Πέτρος Μαντούβαλος αντιμετώπισε τις κατηγορίες: ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα κακουργηματικής απάτης, απόπειρα παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων, απάτη από κοινού από την οποία η ζημιά είναι ιδιαίτερα μεγάλη, απόπειρα εκβίασης και παράβαση του νόμου περί μεσαζόντων από κοινού.
Τελικώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Ιούνιο του 2013, επέβαλε στον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., ποινή κάθειρξης επτά ετών, με αναστολή, καθώς και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
4) Υπόθεση ENERGA και HELLAS POWER
Με ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος τους ο ειδικός ανακριτής για υποθέσεις διαφθοράς, τον Οκτώβριο του 2012 συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των εταιρειών,παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, ENERGA και HELLAS POWER. Σε βάρος των πέντε στελεχών των δύο εταιρειών ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου συμπληρωματική δίωξη για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.
Ανάμεσα στους πέντε, ο Στέφανος Σιαφάκας, στέλεχος της Ν.Δ., που με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας Γιώργου Αλογοσκούφη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχε τοποθετηθεί στις 9/10/2006 στο διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, (πρώην ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ), ενώ έναν περίπου χρόνο μετά κατέλαβε τη θέση του προέδρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real, το ίδιο διάστημα που ήταν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η σύζυγός του Κλαίρη Σιαφάκα διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκη.
Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τους, για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, καθώς εμφανίζονται να μην αποδίδουν στα κρατικά ταμεία τα ποσά που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους με για την εμπορία ρεύματος. Η ζημιά που, κατά το κατηγορητήριο, υπέστη το δημόσιο υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Το στέλεχος της Ν.Δ. και εκλεκτός των Αλογοσκούφη και Μεϊμαράκη, παραμένει έως σήμερα προφυλακισμένος ως ύποπτος φυγής.
5)Ο εκλεκτός της Ν.Δ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στέλεχος της Ν.Δ. και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή, ο γ.γ. Καθώς και ο ταμίας του δήμου, επίσης μέλη της Ν.Δ. καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση 18 εκατομμυρίων ευρώ από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
6)Τα κακουργήματα των Ψωμιάδιδων
Συμπληρωματική ποινική δίωξη ασκήθηκε τον Μάρτιο του 2013, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη (ο οποίος κηρύχθηκε αμετάκλητα έκπτωτος για άλλη υπόθεση) όπως και σε βάρος επίσης του αδελφού του Διονύση. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους αδελφούς Ψωμιάδη αφορούν τις κακουργηματικές πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Δημοσίου.
Οι πράξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, αφορούν το διάστημα που ο Π. Ψωμιάδης ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο αδελφός του Διονύσης, αντινομάρχης Τεχνικών Έργων, ενώ οι ίδιες κατηγορίες αφορούν και τον άλλοτε γενικό διευθυντή της Νομαρχίας Δημήτρη Λευκόπουλο. Άπαντες υπήρξαν στελέχη της Ν.Δ.
7)Οι εκλεκτοί της Ν.Δ. Στη Μύκονο
Τον Ιούνιο του 2013 τέθηκαν σε αργία από τα καθήκοντά τους με απόφαση της Γ. Γ. της ΑΔΑ, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Μυκόνου, αφού φέρεται να εμπλέκονται στο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου και έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορίες μορφής κακουργήματος. Και οι τρείς είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
8) Πλοκάμια της “εγκληματικής οργάνωσης” και στον Βόλο
Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας (350/2012) παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου και ο πρώην Αντιδήμαρχος Βόλου, και οι δύο στελέχη της Ν.Δ., για τη διενέργεια δεκάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων προκειμένου να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους και να έχουν εκλογικά οφέλη στο Δήμο Βόλου ιδίως κατά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, με κατασπατάληση μεγάλων χρηματικών ποσών, κυρίως μεν της ΔΕΥΑΜΒ και δευτερευόντως του Δήμου Βόλου.
9) Ο πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας
Ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών με αναστολή, επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2013 στον πρώην νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας, καθώς κρίθηκε ένοχος από Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσπρωτίας, για τα κακουργήματα, της παράβασης καθήκοντος και της παθητικής δωροδοκίας. Ο πρώην νομάρχης είναι στέλεχος της Ν.Δ.
10) Κακουργήματα και στην Καβάλα
Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, ο πρώην νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, που ήταν και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας στις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για στέλεχος της Ν.Δ. Καταδικάστηκε τον Μάϊο του 2013.
11) Ο πρώην δήμαρχος Θάσου
Σε αργία, από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, τέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, ο πρώην δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Μερέσης, σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 247/2011 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης και μέχρι την έκδοση αθωωτικής απόφασης επί της κατηγορίας που τον βαρύνει. Με βάση το βούλευμα που απέστειλε το Συμβουλίου Εφετών Θράκης και με το οποίο παραπέμπει σε δίκη τον πρώην δήμαρχο, προέκυπτε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προκάλεσε ζημία στο Δήμο Θάσου, άνω των 500.000 ευρώ.
12)Κύκλωμα “λευκών γάμων” αλλοδαπών
Προφυλακιστέα κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, τον Ιανουάριο του 2013, η 52χρονη υποψήφια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Μάρθα Τσαρτσίδου, η οποία κατηγορείται ότι είχε ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα των «λευκών» γάμων που «χάριζε» νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα για πλήθος αλλοδαπών.
Η κ. Τσαρτσίδου στην απολογία της δήλωσε πως ότι έκανε το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιρρίπτει ευθύνες σε μία άλλη συλληφθείσα για την υπόθεση, γνωστή με το όνομα Μαντόνα. Η Μαντόνα στη δική της απολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υποστηρίξει ότι τίποτα δεν γινόταν χωρίς την κ. Τσαρτσίδου.
13) SOS: Η εκκρεμης υπόθεση siemens
H γερμανική εταιρεία Siemens δωροδοκούσε κρατικούς λειτουργούς για να επικρατήσει σε δημόσιους διαγωνισμούς. Ιδιωτικά κέντρα οικονομικής ισχύος, κοινοβουλευτικά κόμματα και παντελής έλλειψη διαφάνειας συνθέτουν το μωσαϊκό της υπόθεσης Siemens.Σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της βουλής, «μαύρο» χρήμα διοχετεύτηκε (από το 1990 και τουλάχιστον μέχρι το 2008) σε ανώτατους αξιωματούχους, πολιτικούς, κόμματα κ.λπ. Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens είχαν σχηματίσει εγκληματική οργάνωση και προέβαιναν σε παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες, προκειμένου να διευκολυνθεί η σύναψη συμβάσεων. Το ύψος, μάλιστα, των καταβαλλόμενων ποσών υπολογίζονταν στο 2% κάθε σύμβασης για τα πολιτικά πρόσωπα και στο 8% της σύμβασης για τους αξιωματούχους! Όπως προέκυψε μάλιστα από τις αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων, για όλες τις συμβάσεις που σύναψε το ελληνικό Δημόσιο με τη Siemens κατέβαλε για καθεμία 10% επιπλέον της αξίας της. Μαύρο χρήμα που κατετήθετο απο την εταιρία απευθείας στα ταμεία των κομμάτων Ν.Δ. Και ΠΑΣΟΚ, προκείπτει από την ανάκριση της Γερμανικής δικαιοσύνης.
Έγγραφο που αποδεσμεύτηκε από την δικηγορική εταιρεία «Debevoise&Plimpton LLP» και βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή, καταδεικνύει την διαδρομή, μόνο την περίοδο 1990-1994, 20 εκατ. Μάρκων (10 εκατ. Ευρώ) από τα ταμεία της Siemens προς τα ταμεία της Ν.Δ.
Παρ' όλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος αφέθηκε να δραπετεύσει στην Γερμανία και η υπόθεση βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια, ακόμα στο στάδιο της ανάκρισης. Αν επιβεβαιωθούν από την Ελληνική δικαιοσύνη τα μισά στοιχεία από όσα έχει συλλέξει η Γερμανική -η οποία κινήθηκε σαφώς πιο γρήγορα και αποτελεσματικά-, αρκούν για να χαρακτηριστούν ως εγκληματικές οργανώσεις τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Φυσικά κατανοούμε το επείγων του θέματος, καθώς ενδέχεται και τα δύο κόμματα που κυβερνούν, να είναι δέσμια επιβαρυντικών στοιχείων που κατέχει η Γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που διαπραγματεύονται με αυτήν συμβάσεις (Μνημόνια κ.λπ) που μπορούν να υπονομεύσουν την Εθνική μας Κυριαρχία.
Παρ' όλα αυτά δεν επιδεικνύεται σε αυτή την περίπτωση η ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που επιδεικνύεται στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΆΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Η γνωστή ρήση ότι “η εκτελεστική εξουσία και οι πολιτικοί δεν επεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης”, αποτελεί έναν μύθο, που καταρρίπτεται από τα ίδια τα νομοθετήματα του αστικού κράτους. Η βουλευτική ασυλία, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όλες οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί προκειμένου να προστατεύουν τους πολιτικούς από την δικαστική εξουσία, αρκούν για να καταλάβουμε ότι δεν έχει σοβαρά ερείσματα λογικής αυτός ο μύθος. Στην περίπτωση των απλών πολιτών, μία εισαγγελική παραγγελία περνάει κατευθείαν στον ανακριτή. Στην περίπτωση των πολιτικών περνάει πρώτα από την βουλή, όπου οι κομματικές συμμαχίες και η συντεχνιακή ομερτά, μπορούν να κόψουν τον δρόμο προς τον ανακριτή. Επιπλέον οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, ουκ ολίγες φορές έχουν βάλει με θεσμικά ή μη μέσα, φρένο στις έρευνες των δικαστικών. Παρακάτω αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που κάτω από άλλες συνθήκες θα κατέληγαν -ή μπορούν να καταλήξουν- τουλάχιστον στον ανακριτή. Αξίζει να αναφέρουμε οτι οι εισαγγελικές παραγγελίες που βρίσκονται θαμμένες στα συρτάρια του προεδρείου της βουλής, είναι αγνώστου αριθμού...
1)Οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004
Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία επίσημη αποτίμηση του συνολικού κόστους της Ολυμπιάδας της Αθήνας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία όχι μόνο του ελλαδικού κράτους αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αν και στον φάκελο διεκδίκησης ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ήταν 7,741 δισ. ευρώ, το κόστος τελικά εκτινάχθηκε στα ύψη. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα το κόστος αποτελεί γρίφο που προσεγγίζεται μόνο με εκτιμήσεις, προερχόμενες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες κινούνται ανάμεσα στα 11 και τα 30 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, το κόστος αυτό κυμαίνεται κοντά στα 30 δισ. ευρώ.
Δύο ανώτατοι δικαστικοί, οι κ.κ. Κουκουλάκης και Παρασκευόπουλος, σε έκθεση που συνέταξαν ως μέλη της ελεγκτικής επιτροπής του “Αθήνα 2004” επισήμανανν σοβαρότατες παρατυπίες με απευθείας αναθέσεις και υπερτιμολογήσεις. Η κυβέρνηση Καραμανλή, με ειδική τροπολογία έπαυσε τους δύο αυτούς δικαστικούς από την τριμελή επιτροπή πριν φτάσει το πόρισμα επισήμως στα χέρια της. Έτσι η έκθεσή τους θεωρήθηκε τυπικά άκυρη και τα όσα κατήγγειλαν δεν διερευνήθηκαν ποτέ.
2)Η υπόθεση των υποβρυχίων
Τον Απρίλιο του 2011 ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από τον υπουργό δικαιοσύνης την παραπομπή των Άκη Τσοχατζόπουλου και των υπουργών που τον διαδέχτηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, δηλαδή, των κυρίων Γιάννου Παπαντωνίου του ΠΑΣΟΚ, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου της ΝΔ και Ευάγγελου Μεϊμαράκη της ΝΔ, για την υπόθεση των υποβρυχίων. Η βουλή παραπέμπει τον Άκη Τσοχατζόπουλο σε προανακριτική επιτροπή η οποία τελικώς τον παρέδωσε στην δικαιοσύνη. Οι τυχόν ποινικές ευθύνες των άλλων τριών υπουργών, εξετάζονται από την Επιτροπή Εξοπλισμών της βουλής η οποία τελικώς τον Αύγουστο του 2011 τους καταλογίζει μόνο... “πολιτικές ευθύνες” με αποτέλεσμα να μην παραδοθούν ποτέ στην δικαιοσύνη.
afoilumpen.blogspot.gr
Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/2013/10/13-2.html#ixzz2hJPTMZce
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2013/10/13-2.html