Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΑ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ" ΜΜΕ:Γιατί η Χρυσή Αυγή δεν καταρρέει στις δημοσκοπήσεις


ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΠΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ "ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ" ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΤΑ "ΠΕΡΙΕΡΓΑ" ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ".
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ iefimerida.gr
Παρά τις συλλήψεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και των δύο βουλευτών τους κόμματος αλλά και τις συνεχείς αποκαλύψεις για τη σκοτεινή δράση της οργάνωσης τα ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος δεν φαίνεται να καταρρέουν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τελευταία δημοσκόπηση της Rass για τον «Τύπο της Κυριακής».
Πριν από δύο εβδομάδες, σε δημοσκόπηση της Rass που είχε δει το φως της δημοσιότητας στις 23 Σεπτεμβρίου,
δηλαδή λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πριν τις συλλήψεις των Χρυσαυγιτών, η ΧΑ συγκέντρωνε ποσοστό της τάξης του 5,8%. Στην έρευνα της ίδιας εταιρείας που δημοσίευει το σημερινό φύλλο του «Τύπου της Κυριακής» το κόμμα του προφυλακισθέντος Νίκου Μιχαλολιάκου δεν σημειώνει νέα πτώση. Αντιθέτως εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 0,5%,αφού συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 6,3%, γεγονός που δημιουργεί αίσθηση και προβληματισμό.

Το 76,6% συνδέει τη ΧΑ με την εγκληματική δράση

Πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών όπως προκύπτει από σχετικό ερώτημα στην ίδια έρευνα συνδέει τη ΧΑ με την εγκληματική δράση. Συγκεκριμένα το 76,7% στο ερώτημα «Οταν ακούτε ΧΑ τι σας έρχεται στο μυαλό απαντά «εγκληματική δράση». Ωστόσο, ένα 10,7% απαντά πως το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι... «νόμιμος πολιτικός αγώνας».

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να έχει κακή εικόνα για τη ΧΑ, με το 42,3% να απαντά πως η άποψη που έχει για τη Χρυσή Αυγή είναι «κακή και χειρότερη από πριν» και το 44,6% «κακή όπως πριν», φθάνοντας συνολικά το 86,9%. Βέβαια υπάρχει και ένα 8,5% των πολιτών που έχει καλή εικόνα για τη ΧΑ, με το 2,7%, μάλιστα, να δηλώνει απερίφραστα πως πλέον έχει καλύτερη γνώμη για τη ΧΑ τώρα από ότι είχε πριν.

Πτώση σημειώνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα κόμματα δηλαδή που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν φαίνεται να κερδίζουν από τις αποκαλύψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα για την εγκληματική δράση της ΧΑ αφού και τα δύο σημειώνουν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ΝΔ, αν και παραμένει πρώτο κόμμα με 24,1% σημειώνει πτώση 1,3% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο 5% από το 5,3% που συγκέντρωνε στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Ομως, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επωφελείται, αφού τα ποσοστά του αυξήθηκαν μόνο κατά 0,1%. Αντιθέτως, ενισχυμένοι εμφανίζονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που από το 4,3% του Σεπτεμβρίου ανέβηκαν στο 4,8%, η ΔΗΜΑΡ που ενισχύεται κατά 0,5%, φθάνοντας έτσι τώρα στο όριο εισόδου στη Βουλή, δηλαδή στο 3%.Τέλος, και το ΚΚΕ εμφανίζεται να σημειώνει πτώση μισής μονάδας συγκεντρώνοντας ποσοστό 5,2%.

Διχασμένοι οι πολίτες με το χειρισμό της ΧΑ από την κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ οι πολίτες, όπως φαίνεται από τα επιμέρους ερωτήματα της δημοσκόπησης της Rass εμφανίζοναι διχασμένοι ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της ΧΑ με το 51% να δηλώνει ικανοποιημένο, το 35,2% δυσαρεστημένο, το 12,9% να του φαίνονται... αδιάφοροι αφού δεν δηλώνει ούτε ικανοποιημένο, ούτε ευχαριστημένο και ένα 0,9% να αρνείται να απαντήσει.

Η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί με τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της ΧΑ

Το 81,9% των πολιτών θεωρεί δικαιολογημένες τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της ΧΑ. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 14,9% που παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία για τη σκοτεινή δράση της Χρυσής Αυγής έχουν δει το φως της δημοσιότητας θεωρεί τις διώξεις αδικαιολόγητες.