Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ;; ΑΓΡΙΑ ΒΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ


Πρωτοφανές είναι το κύμα της ισλαμικής οργής εναντίον των ΗΠΑ αλλά και του δυτικού κόσμου γενικότερα, που ξέσπασε σήμερα σε όλο πρακτικά τον μουσουλμανικό κόσμο, με διαδηλώσεις, εμπρησμούς αμερικανικών καταστημάτων, εισβολές σε πρεσβείες και τουλάχιστον 11 νεκρούς.

Αιτία το διάρκειας 14 λεπτών φιλμ που γυρίστηκε στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Los Angeles του Αμερικανο-εβραίου Baceli Nakoula και τίτλο «Innocence of Muslims». Από τη Σομαλία μέχρι την Αίγυπτο, από το Σουδάν μέχρι την Τυνησία, τη Λιβύη, από το Μπαγκλαντές μέχρι την Ινδονησία και το Πακιστάν χιλιάδες μουσουλμάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε μια παν-μουσουλμανική αποδοκιμασία των ΗΠΑ κυρίως και του δυτικού κόσμου γενικότερα.

Η «σύγκρουση των πολιτισμών» όπως είχε προβλέψει ο Samuel Huntington στο βιβλίο που συνέγραψε το 1996; Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε  αν το εφιαλτικό αυτό σενάριο μπορεί να έχει σχέση με αυτά που συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του «μουσουλμανικού τόξου» ή πρόκειται να συμβούν αύριο αλλά και στις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Κάθε ώρα όμως περνά και μια νέα πληροφορία καταγράφεται στα διεθνή ΜΜΕ αναφορικά με επιθέσεις, διαδηλώσεις και αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες να γίνονται συμβολικά παρανάλωμα του πυρός. 


Τέσσερις νεκροί Αμερικανοί προχθές στη Λιβύη μεταξύ αυτών ο πρέσβης των ΗΠΑ Christopher Stevens, τρεις νεκροί  στην Τύνιδα και δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στην Τρίπολη του Λιβάνου ύστερα από τον εμπρησμό γνωστού αμερικανικού εστιατορίου, τρεις νεκροί στου Σουδάν, φωτιά στη γερμανική πρεσβεία και απόπειρα εισβολής σε αυτή των ΗΠΑ και τέσσερις νεκροί στη Σαναά πρωτεύουσα της Υεμένης όπου οι διαδηλωτές φώναζαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία «πρέσβη σήμερα είναι η τελευταία σου ημέρα», είναι ο μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τις συγκρούσεις με τις αρχές ασφαλείας.

Ο κατάλογος όμως των διαδηλώσεων δεν τελειώνει εδώ: Στο Πακιστάν, το Ιράκ, την Ιορδανία, την Ινδία, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, στο Κουβέιτ, το Ιράν, το Κατάρ, στην Υεμένη, στη Νιγηρία, στη Σομαλία, στην Κένυα, στο Αφγανιστάν σε ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων οι ΗΠΑ πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Στην Υεμένη μια διμοιρία της ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας FAST (Fleet Antiterrorism Security Team) του αμερικανικού 5ου Στόλου   έχει σπεύσει προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην εκεί αμερικανική πρεσβεία.

Η δύση αμήχανη και αιφνιδιασμένη περιορίζεται στο να ζητά συγνώμες, να αποστασιοποιείται από την ταινία αλλά  και να την  καταδικάζει, όπως έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle αναφερόμενος στην καταστροφή της γερμανικής πρεσβείας στο Σουδάν.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ο οργή δεν έχει εκτονωθεί και όλα δείχνουν ότι οι διαδηώσεις -που δεν πρόκειται απλά για διαδηλώσεις αλλά εκρήξεις ισλαμικής οργής-  θα συνεχιστούν, για πόσο ακόμη κανείς δεν γνωρίζει. Δυστυχώς Δύση και Ισλάμ έχουν αποστασιοποιηθεί σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους που απλά φιλοξενούνται στον ίδιο πλανήτη, Και το χειρότερο: Δεν υπάρχει κανένα κοινό επίπεδο συνεννόησης.
ΑΝΥΣΗΧΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ 
 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε  την ανησυχία της Ρωσίας ότι θα επικρατήσει χάος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε εναντίον Αμερικανών διπλωματών. «Φοβόμαστε μήπως η περιοχή αυτή περιέλθει σε κατάσταση χάους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, καταδικάζοντας την επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τους νέους ηγέτες των αραβικών χωρών να αναγνωρίσουν ότι έχουν ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.