Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

''Mακεδόνες'' πλέον για τους Αυστραλούς οι Σκοπιανοί που ζουν στην Αυστραλία


Σιωπηρά η αυστραλιανή κυβέρνηση οδηγείται στην κατάργηση του όρου «Σλαβομακεδόνες», που χρησιμοποιούσε από το 1994 για τους καταγόμενους από την FYROM.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τη λεγόμενη AMHRCΑ («Aυστραλομακεδονική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»), που δημοσιοποίησε επιστολή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, με την οποία γίνεται γνωστή η απόφαση, που είναι αποτέλεσμα πιέσεων του λόμπι των καταγόμενων από τη FYROM.

    Τώρα, η Αυστραλία για να τους χαρακτηρίσει χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδόνες», αλλά επιμένει να αναγνωρίζει την χώρα της καταγωγής τους ως ΠΓΔΜ.

Στόχος πλέον των κατοίκων της Αυστραλίας και των υποστηρικτών τους, που προέρχονται από τη FYROM, είναι η αναγνώριση της χώρας με τη συνταγματική της ονομασία «Μακεδονία» από την κυβέρνηση της χώρας.

Σε επιστολή που έστειλε στην AMHRCΑ ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι ο όρος «σλαβομακεδονική»...
δεν χρησιμοποιείται πλέον από το συγκεκριμένο υπουργείο. «Το ίδιο», συμπληρώνεται, «ισχύει και για το υπουργείο Μετανάστευσης, άλλα υπουργεία και τη Στατιστική Υπηρεσία».

Η AMHRCΑ χαρακτηρίζει την απόφαση «μεγάλη νίκη», καθώς «έπεισε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει στους Μακεδόνες το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

Συμπληρώνεται δε ότι η απόσυρση του όρου «σλαβομακεδονική» επιτεύχθηκε έπειτα από διαδοχικές επαφές και αλληλογραφία που είχε το λόμπι με υπουργούς, αλλά και την ίδια την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ.

Χαρακτηρίζει δε την απόφαση «νίκη του πολυπολιτισμού» και σημειώνει πως το επόμενο βήμα είναι να πειστεί η Αυστραλία να αναγνωρίσει επισήμως τη FYROM ως «Μακεδονία».
Επισήμως, δεν έχει υπάρξει ακόμα αντίδραση από την ομογένεια.
Ο όρος «σλαβομακεδονική» είχε καθιερωθεί το 1994 από την Εργατική κυβέρνηση του Πολ Κίτιγκ έπειτα από ισχυρές πιέσεις της ομογένειας.

2 σχόλια:

  1. ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ .
    ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν μας κανει εντυπωση,η αυστραλια δεν ειναι ενα εθνος,δεν εχει ουτε ιστορια ουτε συνοχη, αποτελειται απο την σαρα την μαρα και το κακο συναπαντεμα,ειναι φυσικο να αναγνωριζει τα παντα, οσα της μοιαζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.