Η επιτύμβια στήλη του Δεξίλεω |
Με αφορμή την χθεσινή ημέρα μνήμης του Αγίου Δημητρίου θέλω να αναφέρω ένα περιστατικό που μου προξένησε εντύπωση.
Πριν κάποια χρόνια όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά το αρχαιολογικό χώρο του κεραμικού ,που ως γνωστό ήταν το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης των Αθηνών , ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου και τις εντυπωσιακές επιτύμβιες στήλες ξεχώριζε η επιτύμβια στήλη του Δεξίλεω ,η οποία παριστάνει έναν ιππέα να χτυπά με το δόρυ του έναν πεσμένο εχθρό. Ο Δεξίλεως ήταν ένας Αθηναίος ευγενής γιος του Λυσανίου από το Θορικό της Αττικής ,ο οποίος άνηκε στην τάξη των ιππέων ,και έχασε την ζωή του σε ηλικία μόλις 20 ετών το 394 π.χ σε μια μάχη μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών στην Κόρινθο κατά την διάρκεια του κορινθιακού πολέμου.
Το μνημείο του Δεξίλεω είναι από τα ωραιότερα μνημεία του Κεραμεικού .
Στη βάση του μνημείου αναγράφονται σε τέσσερις στίχους: "Δεξίλεως Λυσανίου Θορίκιος - Εγένετο επί Τεισάνδρου άρχοντος - Απέθανεν επ΄ Ευβουλίδου - εν Κορίνθω των Πέντε Ιππέων".
Η εικόνα του 'Αγίου Δημητρίου |
Αυτό που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ήταν η μεγάλη ομοιότητα που είχε αυτή η επιτύμβια στήλη με τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου ,η στάση του άλογου ,του ιππέα αλλά και του πεσμένου εχθρού είναι παρόμοιες . Είναι αρκετά πιθανό η επιτύμβια στήλη του Δεξίλεω να ήταν η έμπνευση για τους αγιογράφους ώστε να ζωγραφίσουν τις γνωστές εικόνες του Αγίου Δημητρίου. Αντίστοιχη ομοιότητα παρουσιάζεται και στις εικόνες με τον Άγιο Γεώργιο , με την διαφορά ότι ο πεσμένος εχθρός έχει αντικατασταθεί από τον δράκο.
Ξέραμε λίγο πολύ ότι αρκετά στοιχειά από την αρχαία Ελλάδα έχουν και περάσει στην χριστιανική θρησκεία μέσω των μυστηρίων και της αρχιτεκτονικής ,είναι φανερό πλέον ότι και οι αγιογραφίες δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες από την επιρροή της αρχαίας Ελλάδας.
Η επιτύμβια στήλη του Δεξίλεω και οι Αγιογραφίες των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου είναι τρανταχτή απόδειξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.