Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Νέα χαράτσια ετοιμάζει η ανθελληνική συμμορία του ΠΑΣΟΚ.



Με δύο ακόμη φορολογικά μέτρα να προστίθενται στην ατελείωτη λίστα του φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τόσο τον δημοσιονομικό στόχο του 2012 όσο και αυτόν της διετίας 2013 -2014, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επικαιροποίησης της τρόικας, προβλέπει επιπλέον έσοδα της τάξης των 8,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξειδικευθούν για το 2013 μέσα στο προσεχές διάστημα και τα υπόλοιπα 4,8 δισ. ευρώ για το 2014.

Οι δύο νέες παρεμβάσεις στη φορολογία που συζητούνται και αναμένεται εφόσον υιοθετηθούν να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο των φορολογουμένων. Για τους μεν πρώτους προτείνεται η κατάργηση ακόμη και του μειωμένου νέου αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και η αυτοτελής φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20% ή αντίστοιχο με αυτόν που θα διαμορφωθεί για τα νομικά πρόσωπα (ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά
εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, στα οποία προστίθενται τυχόν εισοδήματά τους από άλλες πηγές (μισθώματα κ.λπ.). Η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ, ενώ θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται και το τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, που για το 2012 αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ.

Η δεύτερη παρέμβαση και η πλέον επιβαρυντική, καθώς θα αφορά στο σύνολο των φορολογουμένων, είναι η μείωση του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Με τα σημερινά δεδομένα έκτακτη εισφορά καταβάλλουν όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που κυμαίνονται από 1% - 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι το νέο μειωμένο όριο να προσεγγίσει αν όχι να ταυτιστεί με το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τον φόρο εισοδήματος. Εφόσον υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, στην εισφορά αλληλεγγύης θα υπαχθούν επιπλέον 500.000 χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρέωση. Πέραν αυτού, οι φορολογούμενοι αυτοί θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, από την αυξημένη παρακράτηση που έχει ήδη θεσμοθετηθεί.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.