Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

1,1 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΖΑΜΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Έδωσαν πράσινο φως για το Τέμενος και 1,1 εκ. Τι και αν πεινάς; Θα έχεις τζαμιά και μουλάδες 
Βασίλης Σκουλαράκος 
Εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης εγκρίθηκε κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για την ανέγερση ισλαμικού Τεμένους στο Βοτανικό 
Ανάμικτα συναισθήματα και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δώσει τελικώς το πράσινο φως για την κατασκευή ισλαμικού τόπου λατρείας και να εγκρίνει και κρατική χρηματοδότηση ύψους 1.100.000 ευρώ σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης.


Η ανέγερση του ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Τέμενος θα κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων εκεί που βρίσκεται το παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό. Με τον τρόπο αυτό «εισάγεται συνολική ρύθμιση με σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα στους μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα κατά τρόπο σύμφωνο με το γενικό δημόσιο συμφέρον», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση. 

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε -κατά πλειοψηφία- συνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3512/2006 και 4014/2011) για την κατασκευή, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του ισλαμικού Τεμένους, ανεξάρτητα αν την απασχόλησε μόνο η υπουργική απόφαση του 2011 για τη χρηματοδότηση των πάσης φύσεως δαπανών κατασκευής του επίμαχου Τεμένους. 

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του Τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αντίθετα, εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. 

Οι ανώτατοι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασής τους επικαλούνται την αιτιολογική έκθεση του νόμου 3512/2006, στην οποία γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα ανέγερσης Τεμένους και τις δεσμεύσεις της χώρας μας από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει καθώς και το Σύνταγμα, που αναφέρονται στην ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθηνά», δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής. 
Επίσης, παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του Τεμένους είχε κάνει ο Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλής, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς έγινε εκπρόθεσμα η νομιμοποίηση του δικηγόρου του. 

Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας (2399/2014) θα αποτελέσει πιλότο για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ αιτήσεις που πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με εισηγήτρια την Πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου και αφορούν στον διαγωνισμό για την κατασκευή του ισλαμικού Τεμένους.

πηγή hellas-now.com/