Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Η Κριμαία επιστρέφει στο Ελληνικό της όνομα... ΤΑΥΡΙΔΑ !


Η ρωσική Δούμα πρότεινε προς τις αρχές της Κριμαίας «να επωφεληθούν από τη μοναδική ευκαιρία» και να επιστρέψουν στην ιστορική ονομασία της Χερσονήσου. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ιζβέστια’ η ιδέα προήλθε από τον βουλευτή του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού κόμματος της Ρωσίας, Μιχαήλ Ντεγκτουάρεφ- Михаил Дегтярев, ο οποίος πρότεινε η χερσόνησος να έχει και ένα δεύτερο όνομα- Ταυρίς. Σύμφωνα με αυτόν, αυτό θα βοηθήσει την αποκατάσταση της 
συνέχειας της ιστορίας των διάφορων περιόδων της Κριμαίας. 

Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσε να δοθεί η ονομασία Ταυρίς ή Ταυρίδα και πιστεύει ότι η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με το μήνυμα του προέδρου
, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε ότι στη Χερσόνησο θα αναγνωριστούν τρεις γλώσσες, η ρωσική, η ουκρανική και αυτή των Τατάρων της Κριμαίας. 
Ο βουλευτής της παράταξης «Ενωμένη Ρωσία» στην Κρατική Δούμα, Αλεξέι Τζουράβλεφ, πιστεύει ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι κάτοικοι της Κριμαίας. 

Ο συμπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Επιστημόνων της Κριμαίας, Αλεξάντερ Φορμαντσουκ, σημείωσε ότι η ιδέα της επιστροφής της χερσονήσου στην αρχαία ονομασία ‘Ταυρίς’ συζητείται από καιρό σε καιρό, αλλά ακόμη δεν έχει ωριμάσει. 

Ερείπια από την αρχαία ελληνική πόλη ‘Χερσόνησος’ στην Ταυρίδα- κοντά στη σημερινή Σεβαστούπολη 

Ο επικεφαλής των Κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας, Ανατόλι Μαριέτε δεν συμφώνησε με τη διπλή ονομασία. 
«Δεν χρειαζόμαστε διπλή ονομασία. Απλά πρέπει να μετονομασθεί σε «Ταυρίς». Το Κριμαία είναι ονομασία των Τατάρων και για εμάς είναι ένα σύμβολο σκλαβιάς 300 ετών, όταν οι Τάταροι εισέβαλαν στη ρωσική γη και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε απομακρυσμένα μέρη». 

Και το ρωσικό κείμενο τελειώνει: 

«Η αρχαία ονομασία Ταυρίς της σημερινής Κριμαίας, είναι γνωστή από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μετά την κατάκτηση της χερσονήσου από τους Τατάρους- Μογγόλους (татаро-монголами), τον 13ο αιώνα, η παλιά πόλη που έγινε πρωτεύουσα του εμιράτου ονομάστηκε Κιρίμ και με αυτήν την ονομασία έγινε γνωστή ολόκληρη η χερσόνησος. 
Το 1783, ενώθηκε με τη ρωσική αυτοκρατορία και ήταν γνωστή ως περιοχή της Ταυρίδας και αργότερα ως ‘ταυριανή επαρχία’. 

Μετά την ήττα του Λευκού κινήματος το 1920, η χερσόνησος της Κριμαίας σχηματίστηκε ως Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και έγινε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης».

πηγή : http://www.hellas-now.com/