Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα : Η γέννηση του Γέρου του Μοριά Θ. Κολοκοτρώνη (3 Απριλίου 1770)


3 Απριλίου του 1770 ήρθε στην ζωή ο μεγαλύτερος ήρωας της σύγχρονης Ελλάδος διαβάζουμε από το βιβλίο του Αν. Καρακούση ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821:
Ο Θοδωράκης Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας. Ήταν μια εποχή που ο Μοριάς ήταν και πάλι ανάστατος εξαιτίας των "Ορλωφικών". Ρούσικα στρατεύματα σταλμένα από την τσαρίνα Αικατερίνα τη Β΄, υπό τους αδελφούς Ορλώφ είχαν βγεί με καράβια στο Μοριά και πολεμούσαν τους Τούρκους. Πήρε φτερά η ρωμέινη κλεφτουριά. Θάρεψε πως ήρθε η ώρα του "ξανθού γένους" να λευτερώσει τον τόπο και βγήκε στο χορό δίπλα στους Ρώσους αδελφούς. Ο πατέρας του Κολοκοτρώνη, ο περίφημος Κωνσταντής, είχε πολεμήσει στα 1769 τους Αρβανίτες που χαλούσαν το Μοριά μαζί με τα τρία αδέλφια του, τον Αποστόλη, το Γιώργη και τον Αναγνώστη.


Στα 1771 ο Κωσταντής Κολοκοτρώνης είχε ανοίξει σκληρό πόλεμο με τους Τούρκους. Κι η δύστυχη η μάνα του, βαρεμένη, φεύγοντας το μαχαίρι των Τούρκων, που την κυνηγούσαν μαζί μ'άλλους κατατρεγμένους , στάθηκε με την ψυχή στο γέννας. Και στις 3 του Απρίλη 1770 γέννησε στο ύπαιθρο, χωρίς καμία βοήθεια , το μεγάλο πολέμαρχο του 1821, το Θόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η μάνα του Κολοκοτρώνη βαστούσε από το σόι των Κοστακαίων της Αλωνίσταινας. Κι όταν στα 1780 οι Τούρκοι Μπαρδουνιώτες σκότωσαν τον άντρα της και δυο αδέλφια του, πήρε τα παιδιά της και κατέφυγε στο πατρογονικό της. Γλίτωσε μόνο ένας μπάρμπας του Θοδωράκη, ο Αναγνώστης , απο το Κολοκοτρωνέϊκο θανατικό.

Τα παιδικά του και τα εφηβικά του χρόνια ο Θοδωράκης τα πέρασε στην Αλωνίσταινα κι αργότερα στην Άκοβα, κοντά στους μπαρμπάδες του στους Κοτσακαίους. Κι όταν έγινε δεκαεφτά χρονών, κατέχοντας στην εντέλεια την τέχνη των αρμάτων, πήρε θέση οπλαρχηγού στην περιοχή και συνάμα τον πάντρεψαν στο Λιοντάρι με την Κατερίνα Καρούσου , θυγατέρα προεστού.

Ο ειρηνικός του βίος δεν κράτησε πολύ. Ο Μορριάς ήταν ηφαίστειο εκείνη την εποχή. Ο Θοδωράκης ανταλλάσσοντας το βίο του κάπου με τη ζωή του κλέφτη στα πρώτα νιάτα του , βρέθηκε στα 1792 να υποστηρίζει , μαζί με το θρυλικό Ζαχαριά , τη μεγάλη υποχώρηση του θριλικού κλέφτη Ανδρούτσου - πατέρα του Οδυσσέα - από τη Μάνη προς τις βορεινές ακτές του Μοριά , την παραλία της Βαστίτσας. Η κλέφτικη εκείνη εποποιία , που από τη νεοελληνική μας ιστορία χαρακτηρίστηκε "Ξενοφώντειος" γιατί θύμιζε την "κάθοδο των Μυρίων" από την καρδιά της Μ.Ασίας προς τη θάλασσα , ήταν η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που έπαιρνε μέρος ο Κολοκοτρώνης σε ηλικία μόλις εικοσιδύο χρονών.

 http://arcadia.ceid.upatras.gr

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΣΕ

    ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.

    Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ 'ΤΕΡΑΣ' ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

    ΕΙΧΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ, ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΤΟΥΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.