Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει ακόμη αν θα καταγγείλει ή όχι το Μνημόνιο

Ο φόβος ότι μπορεί να διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας και να οδηγηθεί η χώρα σε ασφυξία κάνει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά τρόπο να υπαναχωρήσει από την αρχική θέση της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου.
Ο πανικός που προκλήθηκε από την έλλειψη φαρμάκων -εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων- έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα και τους επιτελείς του σε σκέψεις για το τι μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα βρεθεί ξαφνικά με κλειστές τις στρόφιγγες της ευρωπαικής χρηματοδότησης.
Ετσι, παρά την κατηγορηματική εξαγγελία ότι «θα καταργήσει το Μνημόνιο», κατά την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει τώρα πιο διαλλακτικός.
Στη Λιβαδειά που μίλησε χθες το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του και δεν έκανε λόγο για μονομερή ενέργεια της χώρας μας.
«Ερχόμαστε, όχι για να οδηγήσουμε την Ελλάδα πίσω στο παρελθόν που προετοίμασε την καταστροφή, αλλά για να ανοίξουμε δρόμο προς το μέλλον, με κυβερνητικό πρόγραμμα που συνδιάζει τους ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς με το ρεαλισμό» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «συντεταγμένη συλλογική και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από τα συντρίμμια του Μνημονίου» !
Σε πιο ρεαλιστικούς τόνους κινούνται και τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης («Πρώτο Θέμα») είπε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία μονομερή ενέργεια που θα βάλει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση της χώρας.
«Το κόστος μιας διακοπής της χρηματοδότησης είναι πολύ μεγάλο για όλους, γι’αυτό και δεν θα υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Σταθάκης, από τους βουλευτές που επεξεργάζεται τις οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ μιας συμβιβαστικής πρότασης με τους δανειστές μας.
«Εχουμε μια δανειακή σύμβαση που δεν κάνει το χρέος βιώσιμο και πρέπει να βρούμε τρόπους μέσα από διαπραγμάτευση για να γίνει ένα λογικό σχέδιο και επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο διασφαλίζει τις ελάχιστες προυποθέσεις που έχουμε στο κεφάλι μας μαζί με την προοπτική μιας ανάκαμψης της οικονομίας. Κάποιοι συμβιβασμοί πρέπει να γίνουν» είπε, μιλώντας στον Βήμα FM.
iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.