Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Reuters: Σκηνές χάους και βίας στην Ελλάδα εάν υπάρξει χρεοκοπία

Τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα με αυτές της Αργεντινής προ δεκαετίας παρομοιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο κινδυνολογώντας, θεωρεί πως μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας θα φέρει ανεξέλεγκτη βία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η χρεοκοπία της Αργεντινής είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές συγκρούσεις, πλιάτσικο στα καταστήματα, μέχρι και απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Με το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδος ακόμη να υπάρχει, μία τέτοια κατάσταση ίσως είναι δυνατόν να γίνει και στην Ελλάδα, γράφει το Reuters.

Στην καλύτερη περίπτωση, εάν οι ιδιώτες πιστωτές αποχωρήσουν από εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους μία άτακτη χρεωκοπία θα οδηγήσει σε κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για κάποιες μέρες για να δώσει στην Αθήνα το χρόνο να αποφύγει την απόσυρση κεφαλαίων διαβεβαιώνοντας τους καταθέτες πως οι δανειστές δεν θα εξαφανιστούν.

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν κάνουν πίσω και οι Ευρωπαίοι εταίροι, η Ελλάδα θα βρεθεί στον κίνδυνο να βυθιστεί σε παρατεταμένο τραπεζικό πάγωμα κεφαλαίων, πιθανές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, βία και αυτό που ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος έχει ονομάσει την «κόλαση» της εξόδου από το ευρώ.

Η τύχη των Ελλήνων και των επιχειρήσεων, λέει το πρακτορείο Reuters, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, εξαρτάται από το εάν η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα σταθούν δίπλα στη χώρα.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.