Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

29/01/1941 'Oταν πέθανε ο Μεταξάς , ήταν σαν να είχαν πεθάνει του καθενός ο πατέρας και η μανά!

Σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου 1941 απεβίωσε ο Πατέρας του Όχι και της νεότερης Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς.
Το όραμα της δημιουργίας μιας Νέας και Μεγάλης Ελλάδος με ένα Νέο Ελληνικό Πολιτισμό ήταν η αφετηρία της δράσης του. Η ενεργή συμμετοχή της Ελληνικής Νεολαίας, της Εθνικής Εργατικής Τάξης και του Ελληνικού Στρατού στο όραμα του Εθνικού Κυβερνήτη και Αρχηγού του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων και της Εθνικιστικής Επαναστάσεως της 4ης Αυγούστου στο όραμα της Νέας Ελλάδος ήταν έργο ζωής του Ιωάννη Μεταξά. Το έργο του γνωστό και μεγάλο. Από την καθιέρωση του οκταώρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την αναμόρφωση του Ελληνικού Στρατού και πολλά ακόμη.

Ο θάνατος του Ιωάννη Μεταξά ήρθε σε μια χρονική συγκυρία που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατήγαγαν ένα περιφανή θρίαμβο στο πεδίο των μαχών ενάντια στις ιταλικές δυνάμεις .Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν κεραυνός σε όλους του Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου

'Oταν πέθανε ο Μεταξάς , την ημέρα εκείνη ήταν σαν να είχαν πεθάνει του καθενός ο πατέρας και η μανά!

Περιγράφει ο Κώστας Ζαχαράκης , βετεράνος του Αλβανικού Μετώπου :
 Μια από τις μέρες πού μου έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη μου είναι η 29η Ιανουαρίου , ήμερα του θανάτου του Ιωάννη Μεταξά: "Ξέρεις , υπάρχει κάτι που δεν το λένε: Όταν μαθεύτηκε στο Μέτωπο ότι πέθανε ο Μεταξάς , την μέρα εκείνη , ήταν σαν να είχαν πεθάνει του καθενός ο πατέρας και η μανά! Ο Πατέρας και η Μανά ! Αυτό το έχω ζήσει και δεν μπορώ να το ξεχάσω Όλοι είχαμε πιστέψει ότι το Μέτωπο το διευθύνει ο Μεταξάς. Πως να σου το πω; Συγκλονίσθηκε η καρδία του ζώντος έθνους . Και άμα λέω "ζων" έθνος εννοώ το Μέτωπο Εκεί ήταν το Έθνος. Άμα τα πεις αυτά , θεωρείσαι φασίστας. Δεν μπορώ όμως να ψευσθώ με τίποτα όμως . Ξέρω τι είδα . Ο Κώστας Ζαχαράκης κατετάγη ως εθελοντής οπλίτης στο 34ο σύνταγμα της 2ας Μεραρχίας . Πολέμησε για μήνες στην πρώτη γραμμή Οι εμπειρίες της Κλεισούρας , του Αργυροκάστρου της Δουβιανης και της Χρυσόδουλης σημαδέψαν μια εξαιρετική πολεμική δράση για την οποία παρασημοφορήθηκε και προτάθηκε για ανθυπολοχαγός.
Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, οπου κατετάγη ως απλός αντάρτης και αναδείχτηκε από την βάση σε ανθυπολοχαγό.

ΠΗΓΕΣ : Εθνικιστικός Αγών- Ιστορία του Έθνους


1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.