Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(ε.α)
ΜΑ Διεθνείς Σχέσεις
PhD Επιχειρησιακή Οργάνωση.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται ότι εισέρχονται αναγκαστικά  στη διαδικασία μιας νέας  αναδιοργάνωσης λογω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της αδυναμίας της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να αντιμετωπίσει επιστημονικά  το θέμα και να το μεταφέρει ως διαφωνία με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα  με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Μπεγλιτης ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να κάνουν περικοπές- καταργήσεις και υποβαθμίσεις για τον Στρατό την  Αεροπορία και το Ναυτικό.

Είναι γνωστό ότι τον Απρίλιο του  2011 το ΣΑΜ ενέκρινε τη <<Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων για το χρονικό διάστημα  2011-2025>> η οποία παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής τον Ιούνιο του 2011.

Μετά  την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για την εγκριθείσα από το ΚΥΣΕΑ Δομή Δυνάμεων των Ε.Δ 2011-2025 δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την σκοπιμότητα των νέων περικοπών οι οποίες προβλέπουν:
Κατάργηση της 1ης Στρατιάς του Α Σώματος Στρατού και αριθμού Μεραρχιών και Ταξιαρχιών Μάχης και Διοικητικής Μέριμνας για τον Στρατό.



Στην Αεροπορία υποβαθμίζονται 3 Σμηναρχίες, καταργούνται 3 προωθημένα εφοδιαστικά κέντρα Τα αεροσκάφη F-16Block30 εντάσσονται στην  330Μοιρα και αναστέλλεται η λειτουργίας  της 346 Μοίρας  Τέλος στο Ναυτικό καταργούνται η υποβαθμίζονται οι  Ναυτικές Διοικήσεις Βορείου και Δυτικής Ελλάδας και Διοικήσεις μαχίμων Μονάδων .

Εξετάζοντας  τις μεταβολές αυτές και τις αντιδράσεις επίτιμων  Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων με δηλώσεις και αρθρογραφία τους στα ΜΜΕ  φαίνεται ότι αντι να επιλυθούν προβλήματα δημιουργούνται σοβαρότερα και στέλνονται λανθασμένα μηνύματα στιες γειτονικές χώρες.

Επίσης δεν συμβαδίζουν με τις πρόσφατες  γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Ιόνιο όπου η Τουρκια δηλώνει την παρουσία της  με ισχυρές Ναυτικές Δυνάμεις και Βάσεις λογω των ενεργειακών κοιτασμάτων και των δρομολογίων μεταφοράς. Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή την  απειλή από το Ιράν τις διεκδικήσεις από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ την ενεργειακή αναβάθμιση της Κύπρου την ενεργειακή  συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ την λαθρομετανάστευση και τέλος τον  κυβερνοπολεμο.

Τα παραπάνω δεν έχουν συμπεριληφθεί  στην  Εθνική Στρατηγική με αποτέλεσμα η Πολιτική Εθνικής Αμυνας που είναι τμήμα της ΕΣ να μην προδιαγραφεί τον καλύτερο τρόπο χρησιμοποίησης της εθνικής αμυντικής ισχύος.

Δεν μπορεί κανείς να αποφασίζει περικοπές που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην λαμβάνει υπ οψιν τα σχόλια τις  εναλλακτικές λύσεις και την συμφωνία όπου υπάρχει των Γενικών Επιτελείων.

Τέλος εθελοτυφλούμε και γινόμαστε  ιδιαίτερα αλαζόνες όταν πιστεύουμε ότι για μια τέτοια  αναδιοργάνωση και για την οποία στην ΕΕ θα χρειαζόταν 1 χρόνος και εκατό εξειδικευμένα στελέχη εμείς  θα το κάνουμε στο 1/3 του χρόνου με το 1/5 των χρημάτων και με το 1/10 του απαιτούμενου ανθρωπινού δυναμικού το όποιο παράλληλα θα εκτελεί και τα καθημερινά υπερεσιακά του καθήκοντα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική μαγκιά και το ελληνικό φιλότιμο δεν λύνουν όλα τα προβλήματα



ΠΗΓΗ : onalert.gr
 

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.