Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Φυγάς στην Ρωσία υψηλόβαθμο στέλεχος των τουρκικού στρατού


Υψηλόβαθμο μέλος του επιτελείου του τουρκικού στρατού, του οποίου το όνομα εμπλέκεται σε σενάρια ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, βρίσκει καταφύγιο στην Ρωσία.


Του Νίκου Στέλγια

Ο κ. Μπακιτζί, εκτός από τα καθήκοντα του στην υπηρεσία των πληροφοριών του τουρκικού στρατού, ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα στις ανατολικές μονάδες του τουρκικού στρατού
Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του επιτελείου των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων εντάσσεται στην κατηγορία του φυγά στο εξωτερικό και καταζητείται από τις τουρκικές αρχές. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Μουσταφά Μπακιτζί, ο οποίος πριν από λίγο καιρό ήταν ο υπαρχηγός της σημαντικής υπηρεσίας πληροφοριών του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι ο κ. Μπακιτζί πέρασε στα εδάφη του Βορείου Ιράκ και στην συνέχεια βρήκε καταφύγιο στην Ρωσία.


Οι τουρκικές διωκτικές αρχές κατηγορούν τον κ. Μπακιτζί με το πρόσχημα της παράνομης περισυλλογής πληροφοριών για τους ισλαμιστές της χώρας καθώς και την διεξαγωγή προπαγανδιστικής εκστρατείας κατά των συντηρητικών - ισλαμιστικών ομάδων της Τουρκίας.

Ο κ. Μπακιτζί, εκτός από τα καθήκοντα του στην υπηρεσία των πληροφοριών του τουρκικού στρατού, ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα στις ανατολικές μονάδες του τουρκικού στρατού και καταπολέμησε τις ένοπλες ομάδες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

Παρά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τον Αύγουστο η νέα ηγεσία του στρατού αποφάσισε την προαγωγή του. Παράλληλα, ο υποστράτηγος διορίστηκε σε ένα «παθητικό» πόστο του επιτελείου και οι τουρκικές διωκτικές αρχές ζήτησαν την συνεργασία του τουρκικού στρατού για την προφυλάκιση του.

Μετά τον Αύγουστο, ο Μουσταφά Μπακιτζή αποφάσισε να αγνοήσει το κάλεσμα του επιτελείου και των διωκτικών αρχών. Έτσι, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας, στις αρχές του Σεπτεμβρίου εξουσιοδότησε την σύζυγο του για την αποστράτευση του, άδειασε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και αποχώρισε από παράνομους οδούς για το Βόρειο Ιράκ. Στην συνέχεια επέλεξε την Ρωσία ως τελικό προορισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κύκλοι του τουρκικού επιτελείου έχουν το στόμα τους κλειστό απέναντι στους σημερινούς ισχυρισμούς του τουρκικού Τύπου. Όπως έχει ήδη τονιστεί, για πρώτη φορά ένα υψηλόβαθμος στέλεχος του στρατού περνά σε καθεστώς φυγά και αναζητά καταφύγιο στο εξωτερικό.

Ο ισχυρισμός ότι ο κ. Μπακιτζί βρήκε καταφύγιο στην Ρωσία είναι αξιοσημείωτος. Σύμφωνα με έμπιστες πληροφορίες που διαθέτει η «Κ», εδώ και καιρό, στον τουρκικό στρατό υπάρχει μια ομάδα στρατηγών, που υποστηρίζει την σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία και την Κίνα. Η συγκεκριμένη ομάδα κατηγορεί τις ΗΠΑ με το πρόσχημα ότι παρέχουν πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

www.kathimerini.com.cy
ΠΗΓΗ:  EFENPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.