Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τουρκία: Εκβιασμός στην Ελλάδα για Καστελόριζο – υδρογονάνθρακες!


Τουρκο-βρετανικό τέχνασμα φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να ωθήσει σε ξεκαθάρισμα το ζήτημα του Καστελορίζου όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση! Συμφωνία για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τουρκικά εδάφη και στη Μεσόγειο θα υπογράψει η Τουρκία με την εταιρεία Shell στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ενώ η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» γράφει σήμερα ότι η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί εντός του τρέχοντος μηνός.
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο «χρέος της Ελλάδας προς την Τουρκία» ως προς το φυσικό αέριο. Η εφημερίδα, σε σημερινό της δημοσίευμα, γράφει ότι «καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Νότιας Κύπρου με τη συμμαχία των Ελληνοκυπρίων με το Ισραήλ και την αμερικανική εταιρεία Noble, η Τουρκία προβαίνει σε ένα γιγάντιο βήμα», αφού «η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με τη Shell για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αττάλειας».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου η θάλασσα έχει βάθος 2.500 μέτρων, και ότι τα έξοδα και την πλατφόρμα θα τα αναλάβει η εταιρεία Shell. Σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο, οι σχετικές επενδύσεις, ύψους περίπου ενός δις δολαρίων θα καλυφθούν από την ίδια εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί σε ποσοστό 50-50 μεταξύ της Shell και της Τουρκίας.
Η ένταξη της Shell στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στα ενεργειακά ζητήματα μπορεί να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια να θέσει μια πολυεθνική με ισχυρά διεθνή πολιτικά ερείσματα εντός του παιγνίου. Όπως αντίστοιχα έκανε και η Κύπρος.
ΠΗΓΗ : Defence point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.