Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Δεν έχει συλληφθεί ο αρχηγός της 17Ν - Δεν ήταν αρχηγοί ο Γιωτόπουλος με τον Κουφοντίνα

Οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να κατατάσσουν τη «17 Νοέμβρη» ως ενεργή τρομοκρατική οργάνωση. Η Ουάσινγκτον ενέταξε τη 17Ν στη λίστα με τις οργανώσεις που θεωρούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τρομοκρατικές το 1997 και δεν την έχει αφαιρέσει μετά τις σύλληψεις και τις καταδίκες του 2002 από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κι αυτό διότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν συμμερίζεται την άποψη των ελληνικών αρχών ότι η 17Ν έχει εξαρθρωθεί έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά. 

Καταρχάς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούν ότι ο αρχηγός της οργάνωσης δεν έχει συλληφθεί.

Τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν πάντοτε ότι επικεφαλής της 17Ν είναι πρόσωπο που ανήκει στον αναρχικό - αντεξουσιαστικό χώρο και δεν έχει καταδικαστεί, απορρίπτοντας την εκδοχή ότι το δίδυμο των αρχηγών ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.


Οι Αμερικανοί δεν έχουν απλώς σκιαγραφήσει το προφίλ του προσώπου που πιστεύουν ότι κινούσε τα νήματα στην οργάνωση, αλλά επιμένουν ότι γνωρίζουν ποιος είναι ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη».

Η αδυναμία των ελληνικών διωκτικών αρχών να εντοπίσουν τη σφραγίδα, τη γραφομηχανή και το 45άρι που χρησιμοποιούσαν οι εκτελεστές της οργάνωσης ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ουάσινγκτον ότι το κεφάλαιο «17Ν» στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει.

Τα τρία αποτυπώματα που ακόμη και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί είναι για τους Αμερικανούς ακόμη ένας κρίκος της αλυσίδας που τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η φονικότερη τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα έχει απλώς αδρανοποιηθεί.

Η άποψη των Αμερικανών διπλωματών ότι στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη» το τέλος δεν έχει ακόμη γραφτεί ενισχύθηκε από τη στιγμή που ο Χριστόδουλος Ξηρός αξιοποίησε την άδειά του για να αποδράσει, αφού -όπως είπε ο δικηγόρος του- δεν ξέχασε την επαναστατική του δράση όλο τον καιρό του εγκλεισμού του στη φυλακή.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών σε τρομοκράτες.

Την επομένη της «εξαφάνισης», το υπουργείο Δικαιοσύνης διέρρευσε ότι επεξεργάζεται ρύθμιση που θα απαγορεύει τη χορήγηση άδειας εξόδου από τις φυλακές σε όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή τρομοκρατικές ενέργειες. 

Μέσα σε 48 ώρες η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: «Βρείτε τον Ξηρό και ξαναβάλτε τον στη φυλακή». 

Για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί θα αφήσουν την υπόθεση στην τύχη της, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμέσου της εκπροσώπου του Τζένιφερ Ψάκι ανακοίνωσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση όσων χρησιμοποιούν τη βία για την επίτευξη των στόχων τους».

Με απλά λόγια, η Ουάσινγκτον προτίθεται να συνδράμει την ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια εντοπισμού του Χριστόδουλου Ξηρού...

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να ενισχύσουν το προσωπικό της πρεσβείας τους στην Αθήνα με στελέχη ειδικά εκπαιδευμένα στην παρακολούθηση της δράσης τρομοκρατικών ομάδων.

Επίσης, η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει να εντατικοποιηθεί η συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., θεωρώντας βαρύνουσας σημασίας τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού το ταχύτερο δυνατό.

Υπηρεσιακά στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας θεωρούν αδιανόητο το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος τρομοκράτης είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει άδειες λόγω «καλής διαγωγής» και να εξέρχεται από τις φυλακές χωρίς να παρακολουθείται καν.

Υπενθυμίζουμε ότι η αμερικανική αντίδραση υπήρξε ωμή και εντονότατη κατά της Ελλάδας, μετά την πρόσφατη απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ενώ και μόνο το γεγονός ότι ο Ξηρός είχε πάρει επτά άδειες σε διάστημα περίπου ενάμιση χρόνου τους ηχεί ως κακόγουστο αστείο.

Και η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν την παραμικρή διάθεση για αστεϊσμούς στην υπόθεση της 17Ν.

Από τα 23 θύματα των εκτελεστών της οργάνωσης οι τέσσερις ήταν Αμερικανοί: ο σταθμάρχης της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς, o πλοίαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού Τζορτζ Τσάντες και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος, ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντίν και ο Αμερικανός λοχίας Ρόναλντ Στιούαρτ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr