Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Μέγα δικαστικό σκάνδαλο. Αντί για την φυλακή, τον δρόμο για το σπίτι του πήρε ο μισέλληνας Κοντομηνάς!Μετά από τέσσερις ώρες διάσκεψης, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Δημήτρης Κοντομηνάς για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το δικαστικό συμβούλιο τάχθηκε με την άποψη του ανακριτή και του επέβαλε εγγύηση - μαμούθ 5 εκατ. ευρώ με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική παρουσία στο ΑΤ της περιοχής του δύο φορές το μήνα. Την ανακοίνωση της απόφασης έκανε ο ανακριτής στους δικηγόρους του επιχειρηματία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε διαφωνία μεταξύ του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, σχετικά με το ζήτημα της προφυλάκισης ή μη του Δημήτρη Κοντομηνά. Η τελική απόφαση ελήφθη σήμερα από το δικαστικό συμβούλιο. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων του Δημήτρη Κοντομηνά - η οποία εκδόθηκε ενόσω συνεδρίαζε το δικαστικό συμβούλιο - την άποψη της εισαγγελέως ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι ύποπτος φυγής, η πλευρά του επιχειρηματία απαντά:

1. Θα είχε ήδη διοργανώσει στο εξωτερικό αν ήθελε να φύγει, καθώς εδώ και μήνες είναι η γνωστή η εισαγγελική έρευνα. Αντίθετα στις 30 Δεκεμβρίου επέστρεψε από τις ΗΠΑ.

2. Στο παρελθόν όταν του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για άλλες ποινικές υποθέσεις, τους τήρησε κανονικά και μάλιστα όταν του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ζήτησε την άρση του όρου αυτού γιατί είναι επιχειρηματίας.

3. Είναι επικεφαλής προσωποπαγούς ομίλου που απασχολεί 1.500 εργαζομένους και αν μπει στη φυλακή, ο όμιλος θα καταρρεύσει μέσα σε τρεις ημέρες. Η βάση των δραστηριοτήτων του είναι στην Ελλάδα και ο ίδιος είναι πρόσωπο αναφοράς των εταιρειών του. Ως επικεφαλής του ομίλου έχει κάθε λόγο να έχει καλές σχέσεις με τις τράπεζες και να λύσει όλες τις εκκρεμότητές του. Αν αφεθεί ελεύθερος, θα συνδράμει σε αυτό, διαφορετικά οι τράπεζες θα κόψουν τη χρηματοδότηση και θα καταγγείλουν τα δάνεια.

4. Θέματα υγείας. Ο Δ. Κοντομηνάς πάσχει από χρόνια φρακτική πνευμονοπάθεια κι έχει κήλη στο διάφραγμα, τα οποία του δημιουργούν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα και κίνδυνο ανακοπής. Το βράδυ κοιμάται με μάσκα και είναι κρίσιμο για αυτόν να έχει κάποιον άνθρωπο δίπλα του που ξέρει να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις.

5. Όσο για την εκτίμηση της εισαγγελέως ότι μπορεί να διαφύγει στο εξωτερικό μέσω της εταιρείας του  μίσθωσης ελικοπτέρων και αεροπλάνων, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει ανακληθεί η άδειά της βάσει υπουργικών αποφάσεων.

Όσον αφορά το ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, οι δικηγόροι του απαντούν:

Είναι 75 ετών, έχει καθαρό ποινικό μητρώο, υποβάλλει κάθε χρόνο δήλωση πόθεν έσχες λόγω του καναλιού Alpha και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία είναι γνωστά, ενώ σε όλες του τις εταιρείες είναι πρόσωπο αναφοράς.

Η εισαγγελέας ωστόσο θεωρεί ότι το ποσό των 5 εκατ. που ζήτησε ο ανακριτής δεν διασφαλίζει την παρουσία του στην ανάκριση, καθώς είναι μέτοχος σε αεροπορική εταιρεία.

Ο Δ. Κοντομηνάς πάντως έχει προσφέρει εγγυήσεις μέσω συμβολαιογραφικών πληρεξουσίων διαθέτοντας ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ, μετοχές σε εταιρείες και στον Alpha (μετοχές ύψους 46 εκατ. ευρώ) , εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Συνολικά οι εγγυήσεις φτάνουν τα 62 εκατ. ευρώ. Επιπλέον είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει και τα 33 εκατ. που του είχε επιδικάσει το διαιτητικό δικαστήριο για τη Best Line που μαζί με τους τόκους φτάνουν τα 38 εκατ. ευτώ. Συνολικά οι εξασφαλίσεις που παρέχει σύμφωνα με τους δικηγόρους Ηλία Αναγνωστόπουλο και Γρηγόρη Τσόλια, ξεπερνούν κατά πολύ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ, από τα 110 εκατ. που είχε συνολικά η τράπεζα.