Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΟΡΧΑΝ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΤΩΝ ΟΣΜΑΝΛΙΔΩΝ ΟΙΟΥΓΑΡΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ (1326-1362) ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤ' ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ.

Πως το κακό πολλαπλασιάστηκε στο ξεκίνημά του...

του Χάρη Καρολίδη

Ο ΟΡΧΑΝ ως ο δεύτερος της δυναστείας των Οσμανλήδων μετά τον πατέρα του Οσμάν το 1321 κατέλαβε τα Μουδανιά και την Προύσα.
Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος ο Γ'  με σώμα μισθοφόρων έδωσε μάχη με τον στρατό του ΟΡΧΑΝ το 1329, η περίφημη μάχη του Πελεκάνο στην  σημερινή DARICA απέναντι από τα Πριγκηπονησα και ανατολικά τους, όπου και ηττήθηκε από τον ΟΡΧΑΝ με αποτέλεσμα ο Ορχαν να καταλάβει το 1337 την Νίκαια της Βιθυνίας το 1338 το Σκουτάρι ανατ. όχθη Βοσπόρου.

Στο διάστημα αυτό απεβίωσε ο Ανδρόνικος ο Γ' και από απρονοησία δεν είχε ορίσει διάδοχο του θρόνου μια και ο υιός του Ιωάννης ο Ε' ήταν ανήλικος, ο Καντακουζηνός από τον στρατό ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας χωρίς να ανακηρύξει συναυτοκρατορα τον Ιωάννη Ε' τον Παλαιολόγο, έτσι η μητέρα του και χήρα η Άννα της Σαβοΐας από την Σαρδηνία της Ιταλίας ήρθε σε συμμαχία με τον Στέφανο Δουσαν της Σερβίας χωρίς όμως έμπρακτη βοήθεια από αυτόν και κατέληξε ζητώντας βοήθεια από τον στρατό του σουλτάνου της Σμύρνης.

Ο Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός κάλεσε σε βοήθεια τον Ορχαν, έτσι άνευ μάχης οι τούρκοι πάτησαν και έβαλαν πόδι στην ανατολική Θράκη και την Ευρώπη με την πρόσκληση από τον Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό, ο οποίος έδωσε την κόρη του Θεοδώρα ως δεύτερη σύζυγο στον Σουλτάνο Ορχαν. Δηλαδή μια εσωτερική διένεξη στο Βυζάντιο προσπάθησαν να την λύσουν καλώντας και οι δυο πλευρές τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ ως επιδιαιτητές. (Το πάθος για να συνεχίσει κάποιος να έχει την εξουσία τον τυφλώνει και πουλά τα πάντα και την ψυχή του ακόμη για να έχει την εξουσία. Σήμερα τα κόμματα μας τρέχουν και τα δίνουν όλα στους Μουσουλμάνους υποψηφίους τους στην Δυτική Θράκη με ζημία για την Ελλάδα μας δίνοντας ώθηση για πολιτικά παιχνίδια στην Τουρκία, αλλά ποιος νοιάζεται για την πατρίδα μας, πάνω από όλα το κόμμα ενδιαφέρει κάποιους).

Μετά την αποχώρηση του Καντακουζηνού και την ανακήρυξη σε αυτοκράτορα του Ιωάννη Ε' του Παλαιολόγου οι Τούρκοι δεν έφυγαν από την Θράκη και παρέμειναν εκεί εποικίζοντάς την μένοντας έκπληκτοι από τα εφορα εδάφη της και τις ομορφιές της, ώσπου το 1352 στον μεγάλο σεισμό που καταστράφηκε ολοσχερώς η Καλλίπολης εισήλθαν και την κατέλαβαν άνευ μάχης.


Το πρώτο προγεφύρωμα στη Θράκη και την Ευρώπη των Τούρκων ήταν πια γεγονός έχοντας στην κατοχή τους τα εδάφη του χάρτη που ακολουθει.


Σήμερα με άλλες τεχνικές απρόσωπες και άλλες μεθόδους εμείς αδιόρθωτοι συνεχίζουμε την ίδια τακτική πουλώντας αντί πινακίου φακής σε εταιρείες των Τούρκων μαρίνες σε παραμεθόριες περιοχές και ξενοδοχειακές μονάδες ή κάνοντας επενδύσεις στην Τουρκία.

ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΙΟΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με εκτίμηση
Χάρης Καρολίδης

Υ.Γ.
Κάποτε ένας Αγιορείτης Γέροντας είχε πει... τα χρόνια περνούν, αλλά αν δεν αλλάξουμε μυαλά να πάρουμε τις καταστάσεις στα χέρια μας και δεν γίνουμε νοικοκυραίοι στο σπίτι μας και συνεχίζουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος, όση διάθεση και να έχει ο καλός ΘΕΟΣ οι προφητείες δεν θα μας σώσουν.

ΠΡΩΤΑ αλλαγή στην σκέψη μας, στον χαρακτήρα μας, την συμπεριφορά μας και μετάνοια, πολλή μετάνοια και προσευχή  για τα λάθη μας, που παρασυρθήκαμε από τα κοσμικά και αφήσαμε χωρίς τροφή ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ το ΠΝΕΥΜΑ και την ΨΥΧΗ μας.

Σημείωση
Καλό είναι να γνωρίσουμε μέχρι την άλωση της Πόλης το 1453 τι έπραξαν οι Τούρκοι και οι Σουλτάνοι τους και τι λάθη διαπράξαμε εμείς, δεν με ενδιαφέρουν οι μετά την άλωση της Πόλης Σουλτάνοι μια και δεν υπήρχε Βυζάντιο, αλλά θέλει προσοχή και μελέτη για αποφυγή λαθών το τι προηγήθηκε από εμάς και τους Τούρκους μέχρι την πτώση της Πόλης.
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΤΕ -ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ.
ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΠΟΛΥ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ.