Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Στα πρόθυρα εξέγερσης βρίσκονται οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης!




Πυριτιδαποθήκες θυμίζουν τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι εξεγέρσεις σε Κόρινθο, Αμυγδαλέζα, Κομοτηνή, Πέτρου Ράλλη, αλλά και σε αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται λαθρομετανάστες, αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο, στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ώρα έχει να αντιτάξει μόνο τα κλομπ των ΜΑΤ.

 
«Ο σχεδιασμός του υπουργείου, που προέβλεπε το ανώτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας παράνομος μετανάστης θα κρατούνταν στα κέντρα, προτού απελαθεί, έχει υπερβεί κατά πολύ τους 3 μήνες. Για την ακρίβεια, υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν κρατούμενοι περίπου ένα χρόνο τώρα», αποκαλύπτει στο «Καρφί» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
 

Τι φοβάται η ΕΛΑΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι Αφγανοί που εξεγέρθηκαν στο στρατόπεδο της Κορίνθου, όταν τους είπαν πως θα πρέπει να παραμείνουν κρατούμενοι για μερικές ημέρες ακόμη. Οι κρατούμενοι έκαψαν σεντόνια και κρεβάτια, ξήλωσαν τα κεραμίδια από τις στέγες των κτιρίων όπου κρατούνται και τα εκτόξευαν στους αστυνομικούς. Η κατάσταση έδειχνε για μια ακόμη φορά να ξεφεύγει από τον έλεγχο της αστυνομίας και απειλήθηκε νέα γενικευμένη εξέγερση. Τρεις ημέρες πριν από την εξέγερση των Αφγανών, δυο Αλγερινοί κρατούμενοι, και αυτοί στην Κόρινθο, απειλούσαν πως θα αυτοκτονήσουν, όταν και πάλι οι ελληνικές αρχές τούς ανέφεραν πως η κράτησή τους θα διαρκέσει περισσότερο. «Φοβόμαστε πως ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν 40άρια και θα υπάρχουν άνθρωποι κλεισμένοι στον ίδιο χώρο για 8 και 10 μήνες, θα βρεθούμε μπροστά σε γενικευμένη εξέγερση. Είχαμε πάρει μηνύματα από την Κομοτηνή το Νοέμβριο, ενώ αυτόν το μήνα σε Αμυγδαλέζα και Κόρινθο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές καταστάσεις», αναφέρει στο «Καρφί» αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο στήθηκαν και λειτουργούν τα κέντρα κράτησης. Στην ΕΛΑΣ, πάντως, φοβούνται και την έκβαση της δίκης των αστυνομικών-φυλάκων στην Αμυγδαλέζα, που κατηγορούνται για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος των κρατουμένων. Η δίκη τους έχει ήδη αναβληθεί 2 φορές και έχει προσδιοριστεί να πραγματοποιηθεί εκ νέου στις 20 Απριλίου. Ανάλογα με την έκβασή της η αστυνομία φοβάται νέα εξέγερση.
 
 
Ψάχνουν νέους χώρους
Τώρα που η κατάσταση στα κέντρα κράτησης έχει χτυπήσει… κόκκινο, η Κατεχάκη ψάχνει εσπευσμένα και με σπασμωδικές κινήσεις να εξασφαλίσει νέους χώρους κράτησης και χρηματοδότηση για τη δημιουργία τους. Απορία προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, είχε ο ίδιος προσωπικά αναγγείλει τη λειτουργία τεσσάρων νέων χώρων κράτησης, σε Λέσβο, Ρόδο, Χίο και Σάμο, μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Μάλιστα τα δύο από τα κέντρα υποτίθεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε δώσει ο κ. Δένδιας, πως θα λειτουργούσαν ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Τελικά τίποτα δεν έγινε και κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιρρίπτουν τις ευθύνες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκείνο, με τη σειρά του, υποδεικνύει την αστυνομία ως αρμόδια για την καθυστέρηση. «Όταν ήθελαν την Κόρινθο, τους τη δώσαμε μέσα σε μια εβδομάδα. Για όλα τα υπόλοιπα δεν υπήρξε κανένας επίσημος σχεδιασμός», λέει το Πεντάγωνο.
 
Απέτυχαν οι απελάσεις
Τα υπάρχοντα κέντρα κράτησης έχουν ήδη φρακάρει, ενώ από την άλλη πλευρά οι απελάσεις των αλλοδαπών γίνονται με το σταγονόμετρο. Κοινή παραδοχή είναι πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέτυχε να συντονίσει τη γρήγορη επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, ενώ «παγωμένο» παραμένει και το σύμφωνο επανεισδοχής με την Τουρκία, παρά την υποχρέωση που έχει αναλάβει η Άγκυρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απέτυχε, λοιπόν, το σχέδιο του κ. Δένδια για τις απελάσεις των λαθρομεταναστών. Αρχικά οι επιχειρήσεις-σκούπα στόχευαν σε Αφγανούς, Πακιστανούς Μπαγκλαντεσιανούς και ορισμένους Βορειοαφρικανούς, με τη λογική πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει συμφωνίες επανεισδοχής με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Με τη λογική Δένδια, πρώτα θα μαζεύονταν οι εύκολοι να φύγουν και στη συνέχεια θα μαζεύονταν από τους δρόμους της Αθήνας οι πιο επικίνδυνοι, όπως Σομαλοί, Αλγερινοί κ.λπ.
Στην πράξη, όμως, αυτό δεν προχώρησε και τόσο καλά. Αν εξαιρεθεί ένα μικρό ποσοστό παράνομων μεταναστών, που πήραν 1.000 ως 1.500 ευρώ «επιχορήγηση» από την ΕΕ και πληρωμένο εισιτήριο επιστροφής στις πατρίδες τους, οι περισσότεροι δεν έδειξαν διατεθειμένοι να επιστρέψουν πίσω.
 
Του Στέλιου Βραδέλη από το Καρφί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.