Στον Καιάδα ρίχνει η κυβέρνηση τις κλαδικές συμβάσεις, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να δεχτούν βίαιη μείωση μισθών 20% έως 30%.
Οπως αποφασίστηκε χθες κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής επιτροπής και έγινε γνωστό από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, αναστέλλεται η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για δύο χρόνια, οδηγώντας πλέον επιχειρήσεις και εργαζομένους σε επιχειρησιακές ή σε ατομικές συμβάσεις, που σημαίνει ολοένα και πιο χαμηλούς μισθούς.
Ο κ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και μείωσης των κατώτατων μισθών. Παραδέχτηκε όμως ότι η τρόικα ζήτησε να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, που θα κατέληγε σε χαμηλότερους κατώτατους μισθούς, άρα στο άμεσο μέλλον είναι πιθανό το θέμα να επανέλθει πιο πιεστικά. Η «κινεζοποίηση», λοιπόν, της αγοράς εργασίας έρχεται βήμα βήμα, αρχικά μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και της αυτόματης ισχυροποίησης των επιχειρησιακών.
Ταυτόχρονα με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων προωθείται η δυνατότητα σε εταιρίες που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα να συνάπτουν επιχειρησιακές συμβάσεις είτε με σωματεία είτε με ενώσεις εργαζομένων, αν αυτές εκπροσωπούν τα 3/5 του συνόλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα εργοστάσιο με 50 εργάτες, αν συμφωνήσουν οι 30 με την εργοδοσία για χαμηλότερες αμοιβές, τότε υπογράφεται επιχειρησιακή σύμβαση που μειώνει τους μισθούς σε όλους. Διατηρώντας, λοιπόν, την ΕΓΣΣΕ και θεσμοθετώντας υπέρ των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, το υπουργείο Εργασίας μειώνει οριζόντια τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ικανοποιώντας πλήρως το αίτημα των τροϊκανών και κάνοντας ακόμη πιο δυσβάσταχτη τη ζωή και την οικονομική επιβίωση των εργαζομένων.
Στο εξής, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα εκπροσώπησης από το κλαδικό σωματείο τους ούτε το διαπραγματευτικό ατού να «πατήσουν» πάνω σε μια κλαδική σύμβαση για να πετύχουν καλύτερες αποδοχές. Αντίθετα, οι εργοδότες απαλλάσσονται από τον βραχνά των σωματείων, ενώ την ίδια στιγμή θα διαπραγματεύονται απευθείας με τον εργαζόμενο, θέτοντας ως πλαφόν την ΕΓΣΣΕ.
Ετσι θα μπορούν να επικαλεστούν λόγους οικονομικής κρίσης για να συμπιέσουν τους μισθούς των 1.000 ή των 1.200 ευρώ στα επίπεδα του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, που είναι 751 ευρώ μεικτά. Και όλα αυτά θα είναι απολύτως νομότυπα, αφού πλέον δεν θα υπάρχει κλαδική σύμβαση με σαφώς υψηλότερες αποδοχές ώστε να την επικαλεστούν οι εργαζόμενοι.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.