Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΟΧΙ στον καταυλισμό Ασιατών λένε οι κάτοικοι του Πωγωνίου!



ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σύσσωμοι οι τοπικοί Φορείς και οι ακρίτες κάτοικοι του Πωγωνίου λένε «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση 30 νεαρών Ασιατών λαθρομεταναστών (Πακιστανοί, Αφγανοί, Σομαλοί κ.α.) στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας (Κ.Π.Μ.) Πωγωνιανής, τους οποίους το Υπουργείο Υγείας, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής, έστειλε χθες αιφνιδιαστικά για να… φιλοξενήσει.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης όπως και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υγείας Γιάννης Ντάλλας επισκέφθηκαν το Κέντρο και ενημερώθηκαν λεπτομερώς για την όλη υπόθεση. Την ίδια ώρα το Δ.Σ. του Κέντρου συνεδρίασε εκτάκτως και κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ζητηθεί η ματαίωση ή η άμεση τουλάχιστον ανάκληση της δικαστικής απόφασης του Αντιεισαγγελέα Ορεστιάδας Στυλιανού Γαλιατσάτου, που διέτασσε (με υπόδειξη βεβαίως του Υπουργείου Υγείας) τη μεταφορά των 30 ανηλίκων και ενηλίκων λαθραίων στην Πωγωνιανή.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όλη την ημέρα χθες και μέχρι αργά το απόγευμα ο Δήμαρχος Κώστας Καψάλης είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες, με το Υπουργείο Υγείας και με τον Γενικό Γραμματέα κ. Κατριβάνο καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να πετύχει τη ματαίωση της απόφασης. Και αυτό, την ώρα που οι 30 Ασιάτες με τους συνοδούς τους είχαν αναχωρήσει από τη μακρινή Ορεστιάδα και κατευθύνονταν στην πολύπαθη ακριτική Πωγωνιανή. Τελικά, παρά την προσπάθειά του, ο Δήμαρχος δεν πέτυχε σε πρώτη τουλάχιστον φάση την  αναστολή της απόφασης, αφού αργά το απόγευμα οι νεαροί λαθραίοι του Έβρου είχαν φθάσει στο Κέντρο Πωγωνιανής.
«ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ»...
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης όταν ρωτήθηκε από τον «Π.Λ.» για το γεγονός αυτό απάντησε:  «Θεωρώ, ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία και πρώτα βεβαίως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της».  Παράλληλα τόνισε, ότι όλοι οι Φορείς της περιοχής, σε συνεργασία με το Δήμο «δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Θα απευθυνθούμε παντού για να ακυρώσουμε μια τόσο άστοχη απόφαση. Αν χρειαστεί θα πάμε και στην Αθήνα, για να συναντηθούμε με τους αρμόδιους στα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη». Να σημειωθεί, ότι το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ…
Ταυτόχρονα, χθες σε έκτακτες συνεδριάσεις τους τόσο το Τοπικό Συμβούλιο Πωγωνιανής όσο και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Πωγωνιανής με ομόφωνες αποφάσεις τους διαφωνούσαν κάθετα με την εγκατάσταση των Ασιατών. Τόνιζαν, ότι αυτοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τα παιδιά που φοιτούν ήδη στην Πωγωνιανή και τα οποία εδώ και χρόνια φιλοξενούνται στο ίδιο κέντρο, αλλά ούτε και με αυτά των Τεχνικών Σχολών του Ιδρύματος Λάτση τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από την Αλβανία.

Εξάλλου, τα παιδιά από την Ασία που παράνομα εισήλθαν στη χώρα μας δεν είναι και… τόσο ανήλικοι αφού επίσημα στοιχεία για αυτά δεν υπάρχουν και όσα αναγράφονται για τις ηλικίες τους είναι αυτά που οι ίδιοι δήλωσαν! Όπως αναφέρεται στην κατάσταση, τα έτη γεννήσεως τους είναι από το 1992 και μετά. Και αυτά όμως είναι αμφισβητήσιμα, αφού δεν έχουν πάνω τους κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…
Εκτός από αυτά όμως, εδώ και μήνες το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής συνυπέγραψε Μνημόνιο με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Χατζηκώστα» των Αθηνών, για να εγκατασταθούν Ελληνόπουλα στο Κέντρο.

Παράλληλα, ένα άλλο πολύ γνωστό φιλανθρωπικό ίδρυμα των Αθηνών, η «Κιβωτός» που δημιούργησε και λειτουργεί ο πάτερ Αντώνιος, ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση στην Πωγωνιανή ορφανών και άπορων παιδιών από όλη την Ελλάδα.

Και ενώ τα παραπάνω βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ξαφνικά έρχεται το Υπουργείο, μόνο με τη συγκατάθεση του Διοικητή του Κέντρου (τον οποίο το ίδιο διόρισε) και χωρίς καν να ερωτηθεί πρώτα και πάνω από όλους ο Δήμος Πωγωνίου, εγκαθιστά λαθρομετανάστες από την Ασία που έρχονται από το… πουθενά, δεν γνωρίζουν βέβαια ούτε τη γλώσσα, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, αν μεταξύ αυτών είναι και παραβατικά άτομα, τα οποία θα συναναστραφούν στο χωριό με τους ήδη υπάρχοντες μαθητές και σπουδαστές. Εξάλλου, νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από το αντίστοιχο εγχείρημα στην Κόνιτσα όπου οι ντόπιοι είχαν προβεί σε κινητοποιήσεις για να απομακρύνουν τον εκεί καταυλισμό, αφού συχνά οι Ασιάτες μετανάστες δημιουργούσαν προβλήματα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ;
Οι κάτοικοι εξοργισμένοι διερωτώνται στις μεταξύ τους συζητήσεις: «Αυτή θα είναι η κατάληξη της ιστορικής Πωγωνιανής;». Φοβούνται μάλιστα, ότι δεν θα είναι προσωρινή η «φιλοξενία» των λαθρομεταναστών, όπως λέγεται, αφού το  μεταναστευτικό ρεύμα εξ Ανατολής στην Ήπειρο, όσο πάει και μεγαλώνει.

«Το έχει η μοίρα μας στην Πωγωνιανή» λένε κάτοικοι. «Το χωριό μας πάνω στα σύνορα ήταν από τις πρώτες περιοχές που δέχθηκε τις καταστροφές από  το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ και προ εικοσαετίας η Πωγωνιανή ήταν αυτή που πρώτη υποδέχτηκε τους Αλβανούς μετανάστες, μόλις άνοιξαν τα σύνορα. Τώρα, γιατί θα πρέπει και πάλι εμείς να πληρώσουμε την έλλειψη συντονισμού και τους ερασιτεχνισμούς της Κυβέρνησης;».

Έτσι, δικαιολογημένα πολλοί διερωτώνται «ποιοι και γιατί μεθοδεύουν τέτοιες καταστάσεις και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας; Γιατί θέλουν να «εποικίσουν» με Ασιάτες το ιστορικό Πωγώνι, που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα με τα σχολεία και τα Ιδρύματά του αποτέλεσε και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς Πνευματικούς Φάρους της ηπειρωτικής υπαίθρου»;

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.