Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

WikiLeaks : Οι ΗΠΑ θέλουν από την Ελληνική αεράμυνα να σταματήσει να βλέπει ως εχθρικά τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρντ δεν είναι και από τους ικανότερους που έχουν περάσει από την Αθήνα, αλλά τουλάχιστον γνώριζε κάποια αμυντικά θέματα λόγω της προϋπηρεσίας του ως βοηθού γ.γ. του NATO. Επίσης, είναι γεγονός ότι ορισμένα από τα τηλεγραφήματα, που αποκαλύπτουν τα WikiLeaks, δείχνουν βιασύνη, χωρίς εξειδίκευση επί των λεπτομερειών. Επομένως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, γνωστός ως πολιτικός που σχολιάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια, ίσως μπορεί να μας φωτίσει την αλήθεια.Γιατί, σύμφωνα με τηλεγράφημα της 5ης Νοεμβρίου 2009, όταν ο κ. Σπέκχαρντ του ζήτησε η ελληνική αεράμυνα να σταματήσει να χαρακτηρίζει τις τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο εχθρικές (σ.σ.: μια και είναι μιας άλλης χώρας-μέλους του NATO), ο κ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε ότι θα το έκανε μόνον αν το θέμα συνδεόταν με την επίλυση του προβλήματος των CAOC (των «Συνδυασμένων Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» της συμμαχίας).
Από τη μια πλευρά, ορθώς ο κ. Βενιζέλος προσπαθούσε να απαλλάξει τη χώρα από την τραγική συναίνεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο CAOC Λάρισας. Όμως, από την άλλη αλευρά, γιατί το ζήτημα των CAOC θα απάλλασσε τα τουρκικά μαχητικά από τον χαρακτηρισμό τους ως εχθρικών; Όταν δεν υποβάλλουν σχέδια πτήσης και όταν υπερίπτανται ελληνικών νησιών, δεν είναι εχθρικά; Θα γίνουν φιλικά, αν η χώρα απαλλαγεί από την «γκάφα Μπακογιάννη»;
Το ζήτημα είναι πολύ επίκαιρο, καθώς αύριο Τετάρτη πραγματοποιείται η σύνοδος του NATO, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των CAOC και των λοιπών στρατηγείων. Και είναι περίεργο ότι ο κ. Βενιζέλος έσπευσε ήδη να προστατευτεί, πραγματοποιώντας την περασμένη εβδομάδα επαφές με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς!
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΗΓΗ : ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται.