Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ο ρόλος και η σημειολογία της τρίτης διερευνητικής εντολής και η Χρυσή Αυγή

Ποιος είναι ο  ρόλος και η σημειολογία της τρίτης διερευνητικής εντολής;
Αν δεν υπάρξει τελικώς αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ όπως όλα δείχνουν με βάση το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στον πρώτο κόμμα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του δεν θέλει συνεργασία με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου. 
Ταυτόχρονα ζήτησε ανοχή και στήριξη από το ΚΚΕ. 
Με δεδομένο όμως ότι το ΚΚΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι αβέβαιο αν τελικώς οι ΑΝΕΛ καταφέρουν να μπουν στην βουλή μια θα είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει κυβερνητικό σύμμαχο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. 
Αν η διαδικασία αποτύχει π.χ. επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία και θα μπορούσε θεωρητικά να ρισκάρει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η διερευνητική εντολή θα περάσει στο δεύτερο κόμμα στην ΝΔ. 
Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες του bankingnews.gr αναφέρουν ότι τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη και με αυτοδυναμία, η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών απλά δεν θα ενεργοποιηθεί. 
 Θεωρητικά όμως οι διερευνητικές εντολές είναι μια διαδικασία.
Με δεδομένο το bonus των 50 εδρών μόνο το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλο κόμμα, το δεύτερο είναι αδύνατο.
Η ΝΔ θα διαθέτει 78 με 79 βουλευτές μέχρι τους 151 καθίσταται κατανοητό ότι θα χρειαστεί να συμπράξει με όλα τα κόμματα της βουλής σενάριο όχι απλά αδύνατο….ξεπερνάει και τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. 
Στα σενάρια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί πολιτική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ αλλά δεδομένων των διαφορών μάλλον είναι απίθανο ένα τέτοιο σενάριο. 
Στην θεωρητική περίπτωση των διερευνητικών εντολών η ΝΔ θα αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση και με βάση το Σύνταγμα θα δοθεί και στο τρίτο κόμμα διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. 
Εφόσον η Χρυσή αυγή θα είναι τρίτο κόμμα θα συμβούν τα εξής.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλεί όχι τηλεφωνικώς αλλά αυτοπροσώπως τον Νίκο Μιχαλολιάκο τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής στο προεδρικό Μέγαρο (υποψιαζόμαστε χωρίς χειροπέδες) για να του δώσει την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. 
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή από την φυλακή θα βρεθεί στο προεδρικό μέγαρο για να λάβει εντολή θα είναι η απόλυτη ήττα των πολιτικών αντιπάλων της Χρυσής Αυγής. 
Η Χρυσή Αυγή θα έχει θριαμβεύσει ενάντια σε όσους απαράδεκτα και επαίσχυντα την έχουν φιμώσει και διασύρει. 
Θα είναι η νίκη της δημοκρατίας η Τρίτη εντολή στην Χρυσή Αυγή. 
Ωστόσο όπως προαναφέραμε δεν θα υπάρξει δεύτερη και Τρίτη εντολή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

Δημοσιογράφος